Dünya birçok iklim ‘kritik noktaya’ yaklaşıyor

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
Dünya birçok iklim ‘kritik noktaya’ yaklaşıyor

200'den fazla bilim insanı tarafından derlenen yeni bir rapora göre, Dünya, doğal sistemler üzerinde geri dönüşü olmayan etkilere neden olabilecek kritik noktanın aşılması tehlikesiyle karşı karşıya.

Örneğin, 2°C'lik bir ısınma, Amazon yağmur ormanlarının büyük bir bölümünün yerini savanların almasına neden olabilir; bu da Güney Amerika'nın çevresini değiştirebilir ve bölgede daha da fazla karbon emisyonuna neden olabilir. Raporu yöneten iklim bilimci Tim Lenton, "Bu dönüm noktaları, insanlığın daha önce karşılaşmadığı büyüklükte bir tehdit oluşturuyor" diyor. Çoğu bilim insanı bu dönüm noktaları konusunda hemfikir olsa da, riskleri tanımlamak ve olasılıklarını değerlendirmek zor olduğundan bazıları bunların etkilerini aşırı vurgulamak konusunda temkinli davranıyor.

Umut ışıkları da var; bilim insanları ayrıca, doğru destek verildiği takdirde iklim için kalıcı faydalar yaratabilecek olumlu taşma noktalarına dair kanıtlar da buldu. Örneğin rüzgar ve güneş enerjisi maliyetlerindeki düşüş, yatırımcıları fosil yakıtlardan uzaklaşıp temiz enerjiye yöneltiyor.


Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-03849-y