Altın dilli mumya bulundu

Öne Çıkanlar Toplum
Altın dilli mumya bulundu

Eski tapınak kenti Taposiris Magna, modern İskenderiye kentinin 50 kilometre batısında yer alıyor. Tapınak kent Ptolemaik döneminde yüksek rütbeli Mısırlılar için nekropol görevini de görüyordu. Arkeologlar son yıllarda kazı tabakalarında ve yüzeyde yüksek rütbeli kişilere ait 25’in üzerinde lahit buldular. Aslında Taposiris Magna’da Kleopatra ve Marcus Antonius’un mezarlarının olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar buna işaret olarak, ünlü kraliçenin heykelini, üzerinde resmi bulunan sikkeleri ve tapınak kentte bulunan, Romalıya benzer bir maskeyi gösteriyorlar. Fakat mezar aramaları henüz sonuç vermedi.

Arkeologlar şimdi Taposiris Magna’da yeni buluntuları gün ışığına çıkardılar. Kaya mezarlarının kazıları sırasında 16 adet kısmen mücevherlerle süslenmiş mumya bulundu. İskeletler kötü durumda olsa da mücevherleri ve diğer süsleri sağlam kalmış. Santo Domingo Üniversitesi’nden Kathleen Martinez’in (kazı başkanı) açıklamasına göre mumyalar yüksek rütbeli kişilere ait. Mumyalardan birinin başında koç boynuzları olan bir taç var ve alnının üzerinde ise bir yılan bulunuyor. Atef tacı olarak bilinen bu taç kralların ve tanrıların egemenliğinin bir sembolüdür ve Yukarı Mısır’daki Yunan-Roma dönemine ait tanrı Osiris ile bağlantılı sembolleri birleştirir. Mumyanın göğüs kısmı dikdörtgen altın göğüs takısıyla kaplı ve boynunda ise şahin başıyla bezeli bir kolye taşıyor. İkinci bir mumyada da altın bir mezar takısının kalıntıları var ki bezemeler Osiris’e işaret ediyor. En dikkat çekici buluntu şüphesiz altın bir dile sahip mumya. Mumyanın ağız boşluğunda dil biçiminde bir altın levha bulunmuş. Mısır Eski Eserler Bakanı’nın tahminine göre altın dil, bu kişinin diğer tarafta da konuşabilmesini garantiliyordu. Çünkü o zamanki inancı göre yeraltı tanrısı Osiris’le konuşabilmeleri gerekiyordu. Fakat niçin sadece bu mumyanın altın dile sahip olduğu henüz bilinmiyor.

Bir olasılıkla bu kişi hayattayken konuşma yetisini kaybetmişti ya da konuşma zorluğu çekiyordu. Fakat altın dil bazı özel durumlarda da bu tür bozukluklardan bağımsız olarak da mumyaya eklenmiş olabilir diyor arkeologlar. Diğer buluntular arasında bir kadına ait görkemli bir ölü maskesi de yer alıyordu. Bu maske başını göğsüne kadar kapatıyordu. Altın bir çelenk, sekiz mermer büst ve rulo kağıt kalıntıları ise dikkat çeken diğer buluntular.


Kaynak