Asuman Özdağlar MIT’te bölüm başkanı oldu

Öne Çıkanlar Toplum
Asuman Özdağlar MIT’te bölüm başkanı oldu

Türk profesör Asuman Özdağlar, Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanlığı’na getirildi. Özdağlar, 1 Ocak 2018'de görevine başlayacak.

Bölümün eski başkanı Anantha Chandraksan, Özdağlar'ın ilham verici bir araştırmacı olduğunu söyledi ve ekledi: “Asuman Özdağlar, optimizasyon teorisi ve algoritmaları, oyun teorisi ve ağlar alanında gerçek bir lider”.

Asuman Özdağlar kimdir?


16 Aralık 1974 doğumlu olan Özdağlar, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nde tamamladıktan sonra 1996’da gittiği ABD’de yüksek lisans ve doktorasını yaptı. 2003-2007 yılları arasında öğretim üyeliği yapan Özdağlar 2008'de doçent doktor oldu. 2012 yılında MIT Elektirik Mühendisliği ve Bilgisayar Bölümü profesörü unvanını aldı. Bu bölümde yapılan birçok çalışmaya önemli katkıları olan Asuman Özdağlar son olarak bölüm başkanlığına atandı.

Özdağlar, Microsoft, NATO, MIT Lisansüstü Öğrenci Konseyi Öğretim Ödülü gibi birçok önemli ödül almış, alanında oldukça başarılı bir profesör. Çalışma alanı ekonomik ve sosyal ağ sistemleri, optimizasyon kuramı ve oyun kuramı. Özdağlar'ın optimizasyon alanındaki araştırmaları dışbükey analiz ve eşizlikten, büyük ölçekli sistemler için dağıtık yöntemlere ve makine öğrenmesi için optimizasyon algoritmalarına dek uzanıyor. Oyun kuramındaki çalışmaları ağlar ve büyük oyunlarda uyarlamalı dinamiğe ve yeni denge kavramlarıyla dengelerin hesaplanmasına odaklanıyor. Araştırmaları ağ çalışmalarında sosyal ve ekonomik etkileşimlerin analizini bütünleştiriyor ve bu alanların aralarında yayınım ve bilgi ilerlemesi, sosyal ağlarda etki, ekonomik ve finansal sistemlerde tetiklemeler ve sistemik risk, ve öğrenme ve iletişimin analizinin de bulunduğu çok sayıda boyutunu kapsıyor.