İki Türk üniversitesi dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasına girdi

Öne Çıkanlar Toplum
İki Türk üniversitesi dünyanın en iyi 50 üniversitesi arasına girdi

Alanlarına göre Dünya Üniversite Sıralamaları 2017 (QS World University Rankings by Subject) yayınlandı.

İki Türk üniversitesi Maden Mühendisliği bölümleriyle dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi arasında yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği dalında 31. sıraya yükseldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ise yine Maden Mühendisliği dalında 45. sıraya yükseldi. Bu iki üniversite de geçen yıl 51-100 kategorisinde de yer almıştı.

Türk üniversiteleri QS’in 46 bölümden oluşan sıralamalarda toplamda 59 defa yer aldı. Geçen yıl sadece 34 defa yer edindiği göz önüne alınırsa, bu yıl ilk 50’ye girmek Türk üniversiteleri için ciddi bir başarı.


Şu an 46 konu tablosunun 24'ünde en az bir sırada yer alan Türk üniversiteleri, 2016 yılında 42 tablonun sadece 13'ünde yer almıştı.

Fakülte bazında üniversitelerin performansları da yayınlandı: Sanat ve Beşeri Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji, Tıp, Doğa Bilimleri ve Sosyal Bilimler & Yönetimini içeren 5 ana bölüm altında değerlendirildi. Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi 242. sırada yer alarak Mühendislik ve Teknoloji alanında başarı gösterdi.

Türkiye’nin 2016 ve 2017 performansı:

Türk üniversitelerinin, çoğunlukla Bilgisayar Bilimleri ve Enformasyon Sistemleri ve Makine Mühendisliği sıralamasında yer aldığı görülüyor: Ekonomi ve Ekonometri, Elektrik Mühendisliği, Tıp, Fizik ve Astronomi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dünyanın en iyi üniversiteleri 46 farklı bölüm altında incelendi. Harvard Üniversitesi 15 tabloda ilk sırada yer alırken, Massachusetts Institute of Technology 12 tabloda ilk sırada yer aldı. Aşağıdaki listede 46 bölüm sıralamasında ilk 10'da en çok yer alan üniversiteler görünüyor.

Tablolar oluşturulurken şunlar dikkate alındı:

  • 185 milyon üzerinde alıntılama
  • 43 milyon üzerinde makale
  • Global işveren anketinde 194,000 üzerinde cevap
  • Global akademik anketinde 305,000 üzerinde cevap

QS Dünya Üniversite Sıralamaları nedir?

Quacquarelli Symonds şirketi tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 2004-2009 yılları arası Times Higher Education ile ortak çalışmış ve üniversite sıralamalarını yayınlamışlardır. QS, üniversiteleri bölüme ve fakülteye göre de değerlendirip sıralamalar yapmaktadır. QS sıralamaları, üniversite performansı ile ilgili karşılaştırmalı veriler arasında dünyanın en popüler kaynağı haline gelmiş, bölüm sıralaması tabloları 2016'da 30 milyonun ve genel sıralama tabloları 54 milyonun üzerinde ziyaret edilmiştir.

Kaynak: https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017