Ahtapotlar etik korumaya alınıyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Ahtapotlar etik korumaya alınıyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, hayvanların ağrıyı algıladığına ve gelişmiş bilişsel yeteneklere sahip olduğuna dair artan kanıtlar nedeniyle kafadanbacaklılar (ahtapot ve kalamar gibi) üzerinde çalışmak için yeni etik kılavuzlar geliştirdi. Sefalopod araştırmacıları bu girişimi memnuniyetle karşıladı.

Ahtapot biyologları “Hayvan refahı için iyi olan şeyler, araştırmanın kalitesi için de iyidir. Ancak en iyi araştırma uygulamalarını belirlemek çok iddialı, çünkü hayvanları etkili bir şekilde nasıl anestezi altına alacağımız hakkında çok az şey bilinmektedir” diyorlar.

Böylece kafadanbacaklılar araştırmada kullanıldıklarında fareler ve maymunların sahip olduğu yasal korumanın aynısını yakında alabilirler.


Amerikan Sağlık Enstitüsü açıklamasında şöyle diyor: "Artan sayıda kanıt, kafadanbacaklıların ağrıyı algılamak için gerekli biyolojik mekanizmaların çoğuna sahip olduğunu gösteriyor."

Dahası, kafadan bacaklıların gelişmiş öğrenme ve bilişsel yeteneklere sahip olduğu ve anesteziye memelilere benzer şekilde tepki verdikleri belirtildi. Ancak kurum, kafadanbacaklıların beyinlerinin memelilerinkinden çok farklı olması nedeniyle, etik araştırmanın nasıl olması gerektiğini tanımlamanın daha fazla araştırma gerektireceğini belirtti.

ABD Halk Sağlığı Servisi (PHS), hayvanları herhangi bir omurgalı olarak tanımlayarak hem NIH hem de Ulusal Bilim Vakfı için hayvanların bilimde kullanımına ilişkin yönergeler belirler. Bir araştırma projesi federal fon almadan önce, bilim adamlarının kendi kurumlarının PHS standartlarına uygunluğu sağlamak için protokolleri değerlendiren etik kurullarından onay almaları gerekiyor.