orhan bursalı

Prof. Daron Acemoğlu'nun formasyonunda, çalışmalarında Türkiye'deki kökenleri büyük rol oynadı. Peki, Türkiye Daron Acemoğlu'nun çalışmalarından ne gibi dersler çıkarabilir? Prof. Şevket Pamuk, Yayın Danışmanımız Orhan Bursalı'nın sorularını yanıtladı.

Çin'de geliştirilen DeepSeek neleri değiştirecek? Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cem Say, yapay zekada bundan sonra neleri beklememiz gerektiğini HBT Yayın Danışmanı Orhan Bursalı'ya anlattı.

HBT yazarı; dijital kültür, bilgi toplumu, internet, sosyal medya ve yapay zeka konularında kitapları bulunan Tanol Türkoğlu, HBT Yayın Danışmanı Orhan Bursalı'nın, yılın sözcükleri olan "b.ktanlaşma" ve "beyin çürümesi" üzerine sorularını yanıtladı. Türkoğlu'na göre, sosyal medyada "sanal gerçeklikte" yaşanan hayatın belki tek iyi yanı, gençlerin ileride Alzheimer'a daha az yakalanacak olması...

Teknoloji Yönetimi Danışmanı Müfit Akyos, "Gazze'de Filistin halkına yönelik saldırıların bir an önce son bulması" dileğini paylaşırken, İsrail'in silah gücünün kökenlerinden söz etti. Akyos'a göre, İsrail'de savunma sanayisinin alt yapısını, kuruluşundan bu yana yüksek teknolojiye verilen önem oluşturuyor.

HBT’nin bu haftaki konuğu, 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkaran keşfi ile Harvard Üniversitesi tarafından ödüle layık görülen genç bilim insanı Furkan Öztürk. Furkan Öztürk, HBT Yayın Danışmanı Orhan Bursalı’nın kendisiyle yaptığı söyleşinin ilk bölümünde, bilim dünyasının “çığır açıcı” olarak nitelendirdiği çalışmalarını anlattı.

Prof. Dr. Haner Direskeneli, şu ana kadar daha çok hematolojik kanserlerde başarılı bir şekilde uygulanan CAR-T hücre tedavisinin, Lupus başta olmak üzere otoimmün hastalıkların tedavisinde nasıl umut ışığı olduğunu HBT'ye anlattı.

9 Mart Cumartesi günü 11. kez düzenlediğimiz Dijital Kültür ve Yapay Zeka Konferansı'nda Tanol Türkoğlu, Türker Kılıç ve Cem Say bu kez önümüzdeki kısa dönem sayılabilecek 20 yıl, 50 yıl ve 100 yılda bizi nasıl bir dünyanın beklediğini anlamaya ve anlatmaya çalıştı. Video kaydı ve düzenlemesi için Bahçeşehir Üniversitesi'ne teşekkür ederiz.

Dijital Kültür ve Yapay Zeka - 10 Bilim dünyayı kurtarır mı? Bilim ve teknoloji, daha iyi bir dünya için mi? 2018’de 2,5 milyonu aşkın bilimsel araştırma makalesi yayımlandı dünyada. Bunlar neye yarıyor? Bilim dünyasında geçen yıl bilim indekslerinde yapılan tarama sonuçlarına göre 2018’de en çok aranan konu: Kanser. İkinci ve üçüncü sırada ise Blockchain ve Big Data (Büyük Veri) yer alıyor. Tekno...

Adı Robert Langlands. Matematik alanında yaptığı büyük katkı sonucu Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi’nin Nobel ayarındaki Abel Ödülü’nü aldı. Geçenlerde Türkiye Matematik Derneği’nin davetiyle geldi, iki hafta kaldı ve Türkçe konuşmalar yaptı. Nobel ayarında dedik, çünkü Nobel, ödüllerini kategorize ederken matematik bilimini es geçmişti. Nedeni konusunda kişisel bazı rivayetler dolaşır. Bunlara...