Konferans: Bilim dünyayı kurtarır mı?

Duyuru ve Etkinlikler

Dijital Kültür ve Yapay Zeka - 10

Bilim dünyayı kurtarır mı? Bilim ve teknoloji, daha iyi bir dünya için mi?


2018’de 2,5 milyonu aşkın bilimsel araştırma makalesi yayımlandı dünyada. Bunlar neye yarıyor? Bilim dünyasında geçen yıl bilim indekslerinde yapılan tarama sonuçlarına göre 2018’de en çok aranan konu: Kanser. İkinci ve üçüncü sırada ise Blockchain ve Big Data (Büyük Veri) yer alıyor. Teknolojide bir yükseliş var: İlk 20’de Makine Öğrenimi/Derin Öğrenme (Deep Learning). Yapay Zeka ise büyük bir sıçrama yaptı ve 13.'lükten 4. sıraya yükseldi.

Peki bu makalelerin ve araştırmaların, dünyanın daha iyi ve yaşanılır olmasına katkısı ne ölçüde oldu? Pek çok konuda kötüye giden bir dünyada bilim kurtarıcı olabilir mi, ne derece olur?

Bilim şüphesiz yaşamın doğanın evrenin daha iyi anlaşılmasına, nedir ve nasıl oluyor sorularına yanıt vererek büyük katkılar yaparak ilerliyor. Mesela iklimin değiştiğini saptadı ve bir farkındalık yaratıldı. Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi sağladı ve bu alanda yaptığı büyük araştırmalarla ve teknolojik gelişmelerle, güneş ve rüzgar enerjisinin hızla gelişmesinin kapısını açtı. Sağlık araştırmalarına dünyanın parası akıtılıyor... Sadece kansere yılda 6 milyar Dolar araştırma ayrılıyor ve adım adım kanserle mücadele ediliyor.

Bilim büyük bir güç. 20 milyon bilim insanı var. Büyük buluşları dünyayı, toplumları değiştiriyor, çığırlar açıyor. Peki ama, öyleyse niye dünya ve toplumlar daha iyiye gitmiyor? Dünyanın daha iyi, daha yaşanılır, daha bilgili, daha insani, daha dayanışmacı olmasında bilimin katkısı nedir? Kötü siyasetin kovulması, daha iyi siyasetin dünyayı yönetmesine ne ölçüde yardımcı oldu? Olabildi mi? Bilim güçleri ülkelerinin siyasetini nasıl etkileyebilir? Bilim daha iyi bir dünya için hangi araştırmalara yönelmesi gerekir?

Orhan Bursalı’nın sunumuyla, Tevfik Uyar, Türker Kılıç ve Cem Say konuyu farklı açılardan ele alacak ve tartışacaklar.

2 Şubat Cumartesi günü, saat 17.00’de, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştireceğimiz konferansa davetlisiniz.

https://www.facebook.com/events/1978051605834674/

Facebook üzerinden canlı yayın yapacağız.

Etkinlik ücretsizdir.

Tarih: 2 Şubat 2019
Saat: 17.00
Yer: BAU Beşiktaş Kampüsü