Ünlü yerbilimci McKenzie’nin Türkiye için deprem tahmini en az 7,5

Editör ne diyor?

Dan McKenzie, Türkiye jeolojisini bilen ve Marmara – İstanbul deprem araştırmalarını da yakından takip eden bir büyük yerbilimci. Kendisi bugün artık ilkokul kitaplarında da okutulan, yeryüzünün büyük parçalar halinde “üzerinde” durduğu levhaların hareketi teorisinin sahibi. İstanbul’daydı ve tabii ki kaçırmadık kendisini çok yönlü geniş bir söyleşi gerçekleştirdik. Bilimsel kimliği ve bilime kazandırdıkları bağlamında, yakın arkadaşı Celal Şengör’ün katkısını da okuyacaksınız. Şengör diyor ki: “Yaşayan en şöhretli yerbilimcidir”. Bize başka söz düşmez! 

“Kuzey Anadolu Fayı Marmara’da en az 7,5 büyüklüğünde depreme yol açacak” diyor McKenzie. Dikkat en az diyor! Yapılacak tek şeyin İstanbul ve çevresinde yapıların depreme dayanıklı olarak inşası olduğunu belirtiyor. Taviz vermez bir hukuki altyapısının da hazırlanmasını şart koşarak…

Demek en az 7,5 büyüklük dikkate alınarak bir hazırlık yapılmalıydı. Peki, İstanbul’da hazırlık yapılıyor mu? Türkiye’yi yönetenlerin ‘hele olsun, sonrasına bakarız’ anlayışında olduğunu hepimiz biliyoruz.


Peki Anadolu’daki volkanların yeniden harekete geçme olasılığı var mı? İlginç yanıtlar aldık. Şu kadarını söyleyelim: Volkanlarımız hala aktif! İnsanlık Mars’ta yaşamını sürdürecek mi sorusuna ise “Mümkün, ama çok zorluk var, ben göremem” diyor. Batuhan Sarıcan’ın söyleşisini ilgiyle okuyacaksınız.

“Bilim insanları yetiştirelim”

Doğan Kuban’a göre dünya çapında bilim insanları yetiştiremezsek halimiz kötü: “Her yıl belirli bir sayıda yetenekli öğrenci bilim ve matematik sınavıyla seçilip zor ve yüklü bir eğitim programıyla, bilim laboratuvarlarında eğitilmelidir” diyor. Biliyorsunuz bir zamanlar fen liseleri bu amaçla kurulmuştu, şimdi hepsinin yerinde yeller esiyor, yani amaçlarından uzaklaştırıldılar... Kuban’a kulak veren olur mu?

Tüm teknolojik yeniliklerin itici gücü olan elektronik sanayi yakın gelecekte nerelere uçuyor? Her ay “Geleceğe Bakış”ı yazan Erdal Musoğlu’nun yazısında. Etkili sunum yapmak ve dinleyenlerin dikkatini çekmek ve uyanık tutmak için size 4 ipucu… Tanol Türkoğlu’nun özel olarak hazırladığı Dijitalem ise tam bir dijital ve gerçek dünya sentezi.

“Sosyal medyanın kötü çocuğu: Yalan haber”, Kültür Üniversitesi’nden Nurhan Kavaklı’nın yazısı, günümüzün belalı bir konusunu yeniden deşiyor. Bilim ve Üniversite sayfamızda Meltem Bilikmen yapay zekâ üzerine bu kez saha ve uygulamalardan zihin açıcı bir çeviri sunuyor bize. Atılım Üniversitesi’nden Günseli Gümüşel “Milli Mücadele Dönemi: İstanbul ve Anadolu Mitinglerinde Türk Kadını” konusunu gündeme getiriyor. Ali Polat, bilimin aydınlanmada tayin edici etken olduğuna dikkat çeken yazısında, insanın evrendeki yerini temel kavramlarla anlatıyor.

Vahşi doğanın yalnız ve tek başına yaşayan canlısı: Dağ aslanları, arka sayfamızda. Ali Akurgal, “Her şeyi robotlar yaparsa” yazısıyla bir de soru yöneltiyor: “Hiçbir hareketli parçası olmayan, ama hareket oluşturan bir buhar makinesi tasarlar mısınız?”

Bilim ve Beslenme’de fesleğeni ele aldık, dünyadaki tüm mutfakların vazgeçilmezi! Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunu Babür Akkuzu yazdı. Güncel araştırma dünyasından yeni haberler ve Merkür projesi…

HBT ile geleceği inşa ediyoruz. Haftaya yeniden buluşmak üzere.

***

Dijital Kültür ve Yapay Zeka Konferansı - 7

Prof. Dr. Cem Say ve Tanol Türkoğlu’nun derin sohbeti, bu kez Cem Say’ın yeni çıkan Yapay Zekâ kitabı üzerine gerçekleşecek ve konferans sonunda Cem Say kitabını imzalayacak. Yapay zeka sistemlerinin dayandığı matematiksel alt yapıyı, güncel uygulamaların nasıl çalıştığını, yarattığı felsefi tartışmaları keyifli bir dille işleyen kitap, aynı zamanda sorguluyor da: Yapay zeka aşık olabilir mi? Dünyayı ele geçirecek mi?

3 Kasım Cumartesi günü saat 17:00’de Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştireceğimiz konferansa davetlisiniz.

***

Bilim Akademisi Konferansı: Bilim ve İnovasyon

Bilim Akademisi’nin her yıl düzenlediği konferans 2 Kasım 2018’de Prof. Dr. Günter Stock’u ağırlıyor. Profesör Stock, Alman Bilimler Akademisi Leopoldina’nın senatörü, Deutsche Forschungsgemeinschaft senatörü, European Academy of Sciences and Arts üyesi. Profesör Stock Ekim 2015’ten beri Einstein Foundation, Berlin’in başkanlığını yürütmektedir. Konferansın akabinde İnovasyon ve Araştırma konulu panel Canan Atılgan moderatörlüğünde Ahmet Oral, Cengizhan Öztürk, Erol Taymaz ve Cengiz Ultav ile gerçekleşecek. Konferans İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde 2 Kasım, 15.45’te yapılıyor.