2019 Nobel Fizik Ödülü evreni anlamaya yönelik çalışmalara verildi

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar

2019 Nobel Fizik Ödülü, evrenin evrimini ve Dünya'nın evrendeki yerini anlamaya katkı sunan çalışmalara verildi. Ödülü, evren bilimindeki teorik çalışmalarıyla James Peebles ve güneş tipi bir yıldızın yörüngesinde bir gezegen keşfeden gökbilimciler Michel Mayor ve Didier Queloz paylaştı.

James Peebles

Nobel Kurulu, Princeton Üniversitesi'nden evren bilimci James Peebles tarafından geliştirilen teorik çerçevenin, Büyük Patlama'dan günümüze, evrenin tarihine dair kavrayışımızın temelini oluşturduğunu ifade etti.

Peebles, Büyük Patlama'dan sonra ortaya çıkan kozmik mikrodalga arkaplan ışınımına (CMB) dair teorik temellerin hazırlanmasına ve evrenin evrimini konusunda mevcut Standart Model'in kurulmasına katkı sundu. Söz konusu modelde, karanlık madde olarak adlandırılan gizemli madde, evrenin oluşumunda kilit bir rol oynuyor.


Michel Mayor ve Didier Queloz

1995 yılında, İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden gökbilimci Michel Mayor ve öğrencisi Didier Queloz, ilk kez Güneş benzeri bir yıldızının yörüngesinde bir gezegeni keşfederek, astronomi çalışmalarında yeni ve yoğun ilgi çeken bir alana ilk adımı attılar. Mayor ve Queloz, ötegezegenin yerçekimini tespit ederek bu keşfi yapmışlardı. Sonrasında bu yöntem, şimdi bilinen 4.000'den fazla ötegezegeni incelemek için kullanıldı.

9 milyon İsveç kronu (910.000 ABD Doları) değerinde ödülün yarısını Peebles alırken, diğer yarısını Mayor ve Queloz paylaştı.

Kaynak