İlk kez bir Türk astronot uzay yolculuğuna çıktı!

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece Axiom 3 görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yolculuğa çıktı. Axiom 3, 00.49'da fırlatıldı.

SpaceX, 36 saat sürecek yolculuğa başlayan ekibin ilk duygu ve düşüncelerini X hesabından canlı olarak yayımladı.

Gezeravcı, "İlk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: İstikbal göklerdedir" dedi. "Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi" şeklinde konuştu.


Soldan sağa: Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei, ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria ve Alper Gezeravcı.

Alper Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneyler mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak.

Alper Gezeravcı kimdir?

Gezeravcı, 2 Aralık 1979 tarihinde Mersin'de dünyaya geldi. Hava Harp Okulu'ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan Alper Gezeravcı, daha sonrasında ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yaptı.

F-16 pilotu olan Alper Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde önemli görevlere ve başarılara imza attı. Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana'daki 10'uncu Üs Komuta Birimi'ne atandı.

Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol sürüşleri öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.

Bir spor tutkunu olan Gezeravcı, tüplü dalış, yelkencilik, kampçılık ve rafting yapmaktan keyif alıyor ve dağ yürüyüşü ve binicilik konusunda geniş deneyime sahip. Gezeravcı, birçok hayatta kalma eğitimi kursuna ve askeri konuşlandırmaya katıldı.