Kahve telvesi ağır metalleri yutuyor

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Kahve telvesi ağır metalleri yutuyor

Kahve tüm dünyada sevilen bir içecektir. Tahminlere göre yılda yaklaşık 6 milyon ton kahve telvesi çöpe gidiyor. Oysa kullanılmış kahve son derece yararlı. Kahve telvesi zengin bir mikrop dünyasına yaşam alanı sunar, öğütülmüş kahve gübre ve hayvan yemi takviyesi olarak kullanılabilir. Hatta metan ve diğer maddeleri soğurabilme özelliğine de sahip.

Cenova Teknoloji Enstitüsü’nden Asmita Chavan şimdi kahve telvesinin soğurucu etkisini daha da iyileştirmenin yolunu buldu. Öğütülmüş kahve polimer köpüğü ile birleştirildiğinde içme suyundaki ağır metalleri temizliyor, hem de gayet etkili bir şekilde. Araştırmacılar ilk önce ağırlığının %60’ı öğütülmüş kahveden oluşan gözenekli biyopolimer köpüğü üretmişler. Bu süngerimsi malzeme parçalara bölündükten sonra, her parça farklı yoğunlukta cıva, kurşun veya çeşitli ağır metaller içeren su örneklerine bırakılmış.

Elde edilen sonuçlara göre kahve süngeri 30 saat içinde durgun sudaki kurşun ve cıvanın %99’unu temizlemiş. Akan suda emici etki azalsa da, sudaki kurşunun %67’si temizlenmiş.


Kahvenin temizleyici etkisini araştırmacılar iki noktaya bağlıyor. Ağır metal iyonları kimyasal açıdan kahve taneciklerinin yüzey özellikleriyle benzerler. İkinci olarak da öğütülmüş kahve, süngeri iyice gözenekli hale getiriyor ve soğurma yetisini güçlendiriyor. Bu biyolojik elastom köpüğü, salt öğütülmüş kahveden daha iyi soğurma sağlıyor. Ayrıca kullanımı da çok kolay, suyun temizlenmesinden sonra kolayca çıkarılabiliyor. Bu nedenle kahve ilaveli polimerlerle su temizliğinin araştırılması yararlı olabilir.

Kaynak: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acssuschemeng.6b01098