Süper iletken iddiası doğrulanmadı

Fizik ve Uzay Son Dakika Bilim
Süper iletken iddiası doğrulanmadı

Bir malzemenin manyetik alanları dışarı attığı Meissner etkisi, süper iletkenliğin ayırt edici özelliklerinden biridir. (Patrick Gaillardin/LookAt Bilimleri /SPL)

Temmuz ayı sonlarında Koreli araştırmacılar, oda sıcaklığında ve ortam basıncında çalışan LK-99 adlı ilk süper iletkeni keşfettiklerini iddia ettiler. Şimdiye kadar, bu muhteşem bulguyu yeniden üretmeye yönelik tüm çabalar yetersiz kaldı. Süper iletkenlik - elektriği herhangi bir direnç göstermeden taşıma yeteneği - şimdiye kadar yalnızca ultra düşük sıcaklıklara soğutulmuş malzemelerde veya aşırı basınçlarda tanımlanmıştır.

İki replikasyon deneyi, yani aynı malzemelerle deneyi doğrulama girişimi herhangi bir süper iletkenlik belirtisi vermedi, deneylerin üçte biri sıfıra yakın elektrik direnci buldu, ancak yalnızca oda sıcaklığının çok altında. Teorik çalışmalar, LK-99'un ilginç özelliklere sahip olabileceğini öne sürüyor, ancak hiçbiri ortam koşullarında bir süper iletken olduğuna dair kanıt bulamadı. Oda sıcaklığında bir süper iletkenlik keşfedilirse, enerji ve pek çok alanda devrim yaratacak bir gelişme olacak.


Kaynak: Science