Basit koku yöntemi bilişsel kapasiteyi %226 artırıyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Basit koku yöntemi bilişsel kapasiteyi %226 artırıyor

Araştırma, geceleri belirli kokulara maruz kalan yaşlı vatandaşların %226 oranında hafıza artışı gösterdiğini buldu. Bu, koku ve hafıza arasındaki güçlü bağlantıyı vurgulayarak demansa karşı potansiyel bir araç sunuyor.

6 ay boyunca yaşlı yetişkinlerin yatak odalarında her gece iki saat boyunca bir koku estiğinde anılar hızla canlandı. Aslında, Irvine Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCI) sinir bilimcilerin yaptığı bu çalışmaya katılanlar, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında bilişsel kapasitede %226'lık bir artış elde etti.

Araştırmacılar, bu bulgunun, koku ve hafıza arasındaki uzun süredir bilinen bağı, hafızayı güçlendirmek ve potansiyel olarak demansı caydırmak için kolay, müdahalesiz bir tekniğe dönüştürdüğünü söylüyor. Ekibin çalışması yakın zamanda Neuroscience dergisinde yayınlandı .


Çalışma detayları ve sonuçları

Araştırma projesi UCI Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi aracılığıyla yürütüldü. Hafıza bozukluğu olmayan 60 ila 85 yaşlarındaki erkek ve kadınları içeriyordu. Hepsine bir difüzör ve her biri tek ve farklı doğal yağ içeren yedi kartuş verildi. Diğer gruptaki kişilere çok güçlü kokular verildi. Kontrol grubu katılımcılarına yağlar küçük miktarlarda verildi. Katılımcılar her akşam yatmadan önce difüzörlerine farklı bir kartuş koydular ve bu kartuş, uyudukları süre boyunca iki saat boyunca etkinleşti.

Güçlü kokular verilen gruptaki insanlar, hafızayı değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir kelime listesi testiyle ölçüldü ve kontrol grubuna kıyasla bilişsel performansta %226'lık bir artış gösterdi. Görüntüleme, sol unsinat fasikül adı verilen beyin yolunda daha iyi bir bütünlük olduğunu ortaya çıkardı. Medial temporal lobu karar verme prefrontal korteksine bağlayan bu yol, yaşla birlikte sağlamlığını yitirir. Katılımcılar ayrıca daha sağlıklı uyuduklarını da bildirdiler.

Koku ve hafızanın gücü

Bilim insanları, koku alma kapasitesinin veya koku alma yeteneğinin kaybının, yaklaşık 70 nörolojik ve psikiyatrik hastalığın gelişimini öngörebileceğini uzun zamandır biliyorlar. Bunlara Alzheimer ve diğer demanslar, Parkinson hastalığı, şizofreni ve alkolizm dahildir.

COVID nedeniyle koku kaybı ile bunun sonucunda ortaya çıkan bilişsel azalma arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkıyor. Araştırmacılar daha önce orta dereceli demansı olan kişileri belirli bir süre boyunca günde 2 kez 40'a kadar farklı kokuya maruz bırakmanın hafızalarını ve dil becerilerini güçlendirdiğini, depresyonu hafiflettiğini ve koku alma kapasitelerini geliştirdiğini bulmuşlardı. UCI ekibi bu bilgiyi kolay ve müdahalesiz bir demansla mücadele aracına dönüştürmeyi denemeye karar verdi.

Nörobiyoloji ve davranış profesörü ve CNLM üyesi Michael Leon, "Gerçek şu ki, 60 yaşın üzerinde koku alma duyusu ve bilişimi hızla düşmeye başlıyor. Ancak bilişsel bozukluğu olan kişilerin günde 80 koku verici şişeyi açıp kapatabileceğini düşünmek gerçekçi değil. Demansı olmayanlar için bile bu zor olurdu” dedi.

Çalışmanın ilk yazarı, proje bilimcisi Cynthia Woo şunları söyledi: “Bu nedenle koku sayısını yalnızca 7'ye düşürdük, önceki araştırma projelerinde aynı anda kullanılan birden fazla aroma yerine katılımcılara her seferinde yalnızca bir koku sunduk. İnsanların uyurken kokuları deneyimlemelerini mümkün kılarak, her gün uyanma saatlerinde buna zaman ayırma zorunluluğunu ortadan kaldırdık.”

Araştırmacılar, çalışmalarından elde edilen sonuçların, bilim adamlarının koku ve hafıza arasındaki bağlantı hakkında öğrendiklerini doğruladığını söylüyor.

Koku duyusunun benzersiz rolü

Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Profesörü ve James L. McGaugh Başkanı Michael Yassa, “Koku alma duyusu, beynin hafıza devrelerine doğrudan bağlı olmak gibi özel bir ayrıcalığa sahiptir” dedi: “Diğer duyuların tümü ilk olarak talamus aracılığıyla yönlendirilir. Aromaların anıları uyandırmada ne kadar güçlü olduğunu herkes çok eski zamanlardan beri deneyimlemiştir. Ancak işitme engellilerde gözlük ve işitme cihazıyla tedavi ettiğimiz görme değişikliklerinden farklı olarak koku kaybına yönelik herhangi bir müdahale yapılmadı.”

Ekip bundan sonra tekniğin bilişsel kayıp tanısı alan kişiler üzerindeki etkisini incelemek istiyor. Araştırmacılar ayrıca bulgunun hafıza bozukluğuna yönelik koku alma tedavileri konusunda daha fazla araştırmaya yol açacağını umduklarını söylüyorlar. Araştırmaya dayanarak insanların evde kullanmasına yönelik tasarlanan bir ürünün bu sonbaharda piyasaya çıkması bekleniyor.

Kaynak: Cynthia C. Woo, Blake Miranda, Mithra Sathishkumar, Farideh Dehkordi-Vakil, Michael A. Yassa ve Michael Leon, 24 Temmuz 2023, DOI: 10.3389/fnins.2023.1200448