Cep telefonu kullanımı ve beyin tümörü arasında bir bağlantı bulunmadı

Öne Çıkanlar Sağlık
Cep telefonu kullanımı ve beyin tümörü arasında bir bağlantı bulunmadı

Uzun vadeli bir araştırma sonucuna göre, cep telefonu çok sık kullanılsa dahi, beyin tümörü riski yükselmiyor.

Cep telefonundan yayılan radyasyonun sağlığa zararlı olup olmadığı hala tartışmalıdır. Bilindiği kadarıyla mobil telefonlardan yayılan radyasyon, radyo ve mikrodalgalar arasındadır, bu nedenle de DNA’ya ve hücrelere doğrudan zarar verecek enerji sahip değil. Ancak bu elektromanyetik ışının, dokuyu bölgesel olarak ısıttığını ve beyin metabolizmasını değiştirebileceğini gösteren kanıtlar da var. Hatta bazı araştırmalara göre, çok fazla mobil telefon kullanımı, gençlerin bazı bellek bölgeleri üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Ayrıca mobil telefon radyasyonunun, doğrudan hücre hasarı nedeniyle kanserojen etkisi olup olmadığı da tartışılanlar arasında.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) 2011 yılında, mobil telsiz ışınını  “olası kanserojen” olarak sınıflandırmıştı. 5G ağının daha yüksek frekanslarının ne gibi etkileri olduğu ise hiç bilinmiyor, nitekim bu ağ henüz çok yeni ve bununla ilgili veriler de bulunmuyor. Ama şimdi en azından mobil cihaz radyasyonuyla ilgili uzun vadeli bir araştırma, cep telefonu kullanımının beyin tümörü riskini yükseltmediğini ortaya koydu. IARC araştırmacıları yirmi yıldan bu yana devam eden “UK Million Woman Study” araştırmasının verilerini değerlendirmişler. Bu araştırma çerçevesinde 1935 ila 1950 yılları arasında doğan her dört kişiden bir İngiliz muayene edildiği gibi yüz yüze görüşme de yapılıyor. 2001 ila 2011 yılları arasında ise 800.000 kişi cep telefonu kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiler vermiş.


20 yıllık araştırma süresince bu kadınlardan 3.268’inde kafa bölgesinde tümör gelişmiş. Bunların arasında glioma ve glioblastoma gibi beyin tümörleri, meninks kanseri, hipofiz bezi ve işitsel sinir tümörleri de yer alıyor. Bu veriler ışığında araştırmacılar, cep telefonunu daha sık ve daha uzun süreler kullanan kadınlarda tümör riskinin daha yüksek olup olmadığını incelemişler. Sonuçlara göre hiçbir tümör türünün riski, telefon kullanımına göre yükselmiyor. Anlaşıldığı üzere mobil telefonunun çok fazla veya çok az kullanan kadınlarda eşit tümör riski bulunuyor. Cep telefonu genelde sağ kulakta kullanılmasına rağmen, beynin sağ tarafındaki tümörlerde de eşik risk konusu diyor araştırmacılar.

Her ne kadar bu araştırma kadınların verilerine dayanıyorsa da yine cep telefonu kullanımının, beyin tümörü riskini yükseltmediğinin bir kanıtı sayılır diyor araştırmacılar. Dahası günümüzde kullanılan telefonlar on veya yirmi yıl önceki cihazlara göre çok daha az ışın yayıyorlar. Ama uzmanlar yine de örneğin işleri gereği çok fazla mobil telefon kullanmaları gereken kişilere kulaklık öneriyorlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak