Dirençli nişasta: Kilo vermeye yardımcı olabilir

Öne Çıkanlar Sağlık
Dirençli nişasta: Kilo vermeye yardımcı olabilir

Kimi besinlerde doğal olarak bulunan dirençli nişastanın kilo vermeye ve kan şekeri düzeylerinin denetlenmesine yardımcı olduğu belirlendi.

Sindirimi daha uzun bir süreyi gerektiren, dirençli nişasta adlı bir karbonhidrat türünü içeren destekleyici ürünün insanların az da olsa kilo vermelerine yardımcı olduğu görüldü.

Fasulye, tam tahıllar, ham yulaf ve yeşil muz gibi besinlerde doğal olarak bulunan dirençli nişasta patates, makarna ve pirinç gibi sıradan nişastalı besinlerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılmaları sonucunda da oluşabilir.


Dirençli nişastanın çok farklı biçimleri olmakla birlikte, tümünde ortak olan bir özellik molekül yapıları gereğince kolay kolay sindirilememeleri ve ince bağırsakta emilmeleri. Bu durumda nişasta, bağırsağın daha uzak bir noktasındaki kalın bağırsağa ulaşır ve oradaki bakteriler tarafından sindirilir. Bu da onun bir prebiyotik işlevi gördüğü anlamına gelir.

Prebiyotik işlevi görüyor

Daha önce yapılan araştırmaların bir bölümü dirençli nişastanın kilo vermeye yardımcı olabileceğine işaret ederken, Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Huating Li ve arkadaşları bunun bağırsak bakterileri üzerindeki etkilerini araştırdılar.

Araştırmacılar aşırı kilolu 37 kişiden günde iki kez yemeklerden önce bir paket toz nişastayı suda karıştırarak tüketmelerini istediler. Katılımcılara sekiz hafta boyunca dirençli nişasta verilirken, etkilerini karşılaştırmak amacıyla, sekiz hafta da sıradan nişasta içeren bir paketten verdiler. Ayrıca, bu kişilere her gün dengeli besinlerden oluşan üç öğün yemek verilerek çeşitli sağlık göstergeleri de ölçüldü.

Sonuçta, sekiz hafta boyunca dirençli nişasta tüketenlerin ortalama 2.8 kilo verdiklerine, ancak sıradan nişastanın katılımcıların kiloları üzerinde herhangi bir etki yaratmadığına tanık olundu. Dirençli nişastanın yemeklerden sonra kan şekeri düzeylerinde daha az bir artışa yol açtığı da görüldü ki, bu da kişinin sağlığı açısından olumlu bir durum olabilirdi.

Dışkı örnekleri de, insanların dirençli nişasta tükettiklerinde bağırsaklarındaki çeşitli bakteri türlerinin sayısında bir artış olduğunu ortaya koyuyordu. Bu bakteriler yağ düzeyi yüksek bir beslenme düzeni uygulanan farelere aktarıldığında da, bunların kilo yitimine yol açan bir etki yarattıkları görüldü.

Britanya Diyetisyenler Derneği’nin sözcülerinden Rebecca McManamon, deneyin kesin bir sonuca ulaşılmasına olanak tanıyamayacak denli küçük çaplı olsa bile, elde edilen bulguların son derece akla yatkın olduğuna dikkat çekerek, “Bu tür sonuçların yaşanması son derece mantıklı,” diyor.

Ne var ki, huzursuz bağırsak sendromu olanların dirençli nişasta tüketmeleri bunu ayrıştıran bakterilerin gaz üretmeleri nedeniyle şişkinliğe ve huzursuzluğa yol açabilir.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2419038-hard-to-digest-starch-supplements-may-help-people-lose-weight/