İnsan bedeninin sıcaklık sınırı

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Toplum
İnsan bedeninin sıcaklık sınırı

Bu yılın Kuzey Yarımküre yazı diğerlerinden farklıydı. Temmuz ayında Meksika'nın kuzeyindeki Mexicali'de sıcaklıklar 47 °C'ye ulaştı ve insanlar baş dönmesi ve bayılmayı önlemek için içeride kalmaya zorlandı. Meksika genelinde haziran ve temmuz aylarında yaşanan sıcak hava dalgası en az 167 kişiyi öldürdü. Temmuz ayında, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan bölgesindeki bir hava durumu istasyonu 52,2 °C'yi ölçtü; Kaliforniya'nın Ölüm Vadisi'nde 53,3 °C gibi ciddi bir sıcaklık görüldü. Ağustos ayında İran'ın Qeshm Dayrestan havaalanında yüksek sıcak ve nem bir araya gelerek sağlıklı insanları yalnızca birkaç saat içinde öldürebilecek koşullar yarattı.

Dünyanın giderek daha çok ısınma eğilimi daha fazla sıcak hava dalgasına yol açıyor. Peki insan bedeni ve organları bu sıcaklık artışına ne kadar dayanıklı? Araştırmacılar, bu sıcaklık artışına kadar süre ve nereye kadar tahammül edebilir?

Araştırmacılar bu önemli sorunu anlamak için kolları sıvadı. Sıcaklık hele giderek artıyorsa kalbi ve böbrekleri zorlar, baş ağrısına neden olur, uykuyu bozar ve bilişi yavaşlatır. Sıcak çarpması çoklu organ yetmezliğine yol açabilir. En sağlıklı insanlar bile aşırı sıcaklıklara yaklaşık 6 saat sonra yenik düşer. Vücut sıcaklığını düşürme stratejileri arasında klima veya elektrikli fanlar kullanmak veya ayakları soğuk suya batırmak yer alır.


Daha sürdürülebilir stratejiler uzun vadede daha verimli olabilir. Bir sprey şişesi veya sünger kullanarak cildi suyla ıslatmak ve ayakları soğuk suya batırmak, vücut sıcaklığını düşürmenin ucuz ve kolay yoludur. Elektrikli fanlar aynı miktarda soğutma için klimanın elektriğinin ellide biri kadar azını kullanır. Japonya'da bir enerji tasarrufu kampanyası basit bir değişikliği teşvik ediyor: Ağır iş kıyafetlerini daha serin ve daha hafif kıyafetlerle değiştirmek.

Çevreye uyum sağlamak da yardımcı olabilir. Freetown'da Kargbo ve diğer bölge sakinleri 750.000 ağaç dikti; ağaçlar gölge sağlayarak ve su buharını serbest bırakarak şehirleri serinletebilir. Kargbo ayrıca meyve ve sebze tüccarlarını gölgelemek için pazar tezgahlarına yansıtıcı örtüler konulmasına da yardımcı oldu.

İnsan bedeni yüksek sıcaklığa maruz kaldığında organlar temel görevlerini yerine getirmekte zorlanırlar. Uzun süreli maruz kalma kronik hastalıklara neden olabilir.

Organ Sıcaklığın etkisi
Beyin Sıcaklık, vücudun susuz kalması durumunda baş dönmesine ve bayılmaya neden olur. Ayrıca uykuyu da bozabilir, bu da kişinin odaklanma ve öğrenme yeteneğini azaltır.
Kalp Vücut ısındıkça kan damarları genişler ve kan basıncı düşer. Kalp, bilinci korumak için daha fazla ve daha hızlı pompalanır, bu da kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde kalp krizlerine neden olabilir.
Akciğerler Sıcak hava, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunum rahatsızlıklarını ağırlaştırarak nefes alma zorluklarına neden olur.
Böbrekler Dehidrasyon, böbreklere kan akışını sınırlayabilen kan basıncını düşürür. Bu, oksijen kaynaklarını keserek hasara neden olabilir. Aşırı sıcağa uzun süre maruz kalmak kronik böbrek hastalığına yol açabilir.

 

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-02482-z