Hafta sonu uykusu diyabetten koruyor

Sağlık
Hafta sonu uykusu diyabetten koruyor

Beş gece yetersiz uyuyup hafta sonu iki gece sağlıklı bir şekilde uyursanız, uykusuzluğun metabolizma üzerindeki negatif etkileri ortadan kayboluyor.

Boulder Üniversitesi’nden Josiane Broussard’ın “negatif etkiler” dediği, çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış olan uykusuzluğun diyabete olan katkısı. Dört ila beş saatlik bir uyku bile yetersizliği nedeniyle hastalık riskini yükseltiyor. Ancak Broussard ve çalışma arkadaşlarının Sleep dergisinde de açıkladıkları gibi bu etki geri döndürülebiliyor. Bunun için de hafta sonunda ortalama olarak 9,7 saat kadar uyumak gerekiyor.

Araştırma çerçevesinde katılımcıların ensülin duyarlılıkları ölçülmüş. Ensülin duyarlılığı beden hücrelerinin ensülin hormonuna ne kadar iyi tepki verdiğinin bir ölçütü gösteriyor. Ayrıca uzmanlar diyabet riskini gösteren eğilim endeksini (dispozisyon endeksi) de belirleyebiliyor. Sonuca göre dört uykusuz geceden sonra ensülin duyarlılığı %23 düşerken, dispozisyon endeksi %16 yükselmiş. Hafta sonu uykusu sayesinde değerler yine normale dönmüş.


Ama acele sonuç çıkartmayalım. Araştırmaya sadece genç erkekler katılmış, deneyler sadece bir hafta sürmüş ve katılımcılar deneyler süresince kontrollü olarak beslenmişler. Oysa az uyuyan insanlar genelde sağlıklı beslenmiyor, yani fazla yağlı ve tatlı yiyecekler yedikleri gibi fazla besin alıyorlar, ki bunlar da diyabet riskini yükselten etkenler. Kronik uykusuzluk ayrıca iltihapları ve yüksek tansiyonu tetikliyor ve düşünme yetisini de zayıflatıyor.