Zenginler yoksullardan 10 yıl daha uzun yaşıyor

Öne Çıkanlar Sağlık

Yeni bir araştırma zengin olmanın kişinin yaşam süresini neredeyse 10 yıl uzatabileceğini gösteriyor.

University College London'da (UCL) gerçekleştirilen çalışma en zenginlerin en yoksullara göre hastalıktan ve engellilikten uzak ve açık ara daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor.

Hakemli bilimsel yayın Journal of Gerontology'de yayımlanan çalışmada uzmanlar, İngiliz Uzun Vadeli Yaşlanma Araştırması ve ABD Sağlık ve Emeklilik Araştırması kaynaklarını kullanarak 50 yaşın üzerindeki 25 bin kişinin verilerini analiz etti.


Araştırmacılar, Birleşik Krallık (BK) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında ortalama yaşam süresi açısından büyük farklılıklar bulmazken zenginliğin anket katılımcılarının kaç yıl yaşayacakları üzerinde ciddi etkisi olduğunu açığa çıkarttı.

Veriler, İngiltere ve ABD'deki 50 yaşındaki en varlıklı erkeklerin 31 yıl daha sağlıklı bir yaşam sürdüğünü ancak en yoksul gruptakilerde bu sürenin 22'yle 23 yıl civarında kaldığını gösterdi.

Diğer yandan ABD ve İngiltere'deki en varlıklı grupta bulunan kadınlar sağlıklı şekilde fazladan 33 yıl daha yaşarken en yoksul gruptaki kadınlarda bu süre 24'le 25 yıl aralığında kaldı.

Britanya'nın en zengin kişilerinin varlık artışının en yoksullara göre neredeyse dört kat daha hızlı gerçekleştiğini gösteren BK Ulusal İstatistik Ofisi'nin güncel istatistikleri yeni raporun bulgularıyla uyuşuyor.

Veriler 2016'yla 2018 arasında BK'nın toplam zenginliğinin yüzde 13 artarak 14,6 trilyon İngiliz sterlinine (111,8 trilyon TL) yükseldiğini ve bu artışın önemli kısmını mülk değerleriyle emeklilik birikimlerindeki yükselmenin sağladığını gösteriyor.

Aynı zamanda nüfusun en zengin yüzde 10'luk dilimindeki kişiler varlıklarında yüzde 11'lik bir artış yaşarken en yoksul yüzde 10'luk kesim sadece yüzde 3'lük bir yükselişe tanık oldu.

Kaynak