Çin, Ay görevleri için Queqiao-2 uydusunu fırlattı

Fizik ve Uzay Son Dakika Bilim

Görsel: CNSA

Çin, Dünya ile Ay'ın uzak tarafı arasında iletişim bağlantısı görevi görecek bir uzay aracını Ay'a fırlattı.

Adını bir halk masalından alan Queqiao-2, Çin'in Mayıs ayında fırlatılması planlanan Chang'e-6 misyonunu destekleyecek. Chang'e-6, Dünya'dan kalıcı olarak gizlenen Ay'ın uzak tarafından (Ay’ın karanlık tarafı) örnekler toplayan ilk görev olmayı hedefliyor. Queqiao-2 aynı zamanda Ay'ın güney kutbuna yapılacak gelecekteki Çin misyonlarını da destekleyecek ve selefi Queqiao-1'in görevini devralacak.

1.200 kilogramlık uydu, 4,2 metrelik parabolik bir anten taşıyor ve Çin'in gelecekteki Ay keşif planlarının bir parçası ve 2030'larda bir Ay üssü inşa etme yolunda bir basamak taşı.


Uzay aracı, Ay'a ulaştığında 55 derece eğimli oldukça eliptik bir ay yörüngesine girecek. Yörünge, Çin'in Mayıs ayında fırlatılması planlanan Chang'e-6 Ay'ın uzak tarafı örnek iade görevini desteklemek için özel olarak tasarlandı. Gezegenin yerçekimi zamanla ayın dönüşünü yavaşlattığından, Ay'ın uzak tarafı hiçbir zaman Dünya'dan görünmez.

Queqiao-2, yörünge süresinin büyük bir kısmı boyunca hem uzak tarafın güney yarımküresindeki Apollo kraterini hedef alan Chang'e-6'yı hem de Dünya'yı görüş hattına sahip olacak.

Uzay aracı daha sonra on yıl içinde Ay'ın güney kutbuna yapılacak Chang'e-7 ve Chang'e-8 görevlerini daha iyi desteklemek için yörünge periyodunu değiştirecek.

Kaynak: https://spacenews.com/china-launches-queqiao-2-relay-satellite-to-support-moon-missions/