İspanya’da “Avrupalının ilk yüzü” bulundu

Son Dakika Bilim
İspanya’da “Avrupalının ilk yüzü” bulundu

İspanya’nın kuzeyinde yer alan Atapuerco sıradağları on yıllardan bu yana arkeologlar ve paleontologlar tarafından araştırılıyor. Uluslararası ekip şimdi kazılarda, yepyeni yanıtlar sunabilecek, sansasyonel bir buluntuyu gün ışığına çıkardı.

Uluslararası bir araştırma ekibi Kuzey İspanya’da Haziran ayının sonunda “ilk Avrupalıyı” bulduğunu açıkladı. Burgos bölgesinde bulunan fosil, ilk Avrupalının yüzünü temsil ediyor. Homo cinsi ilkel insan, son bilgilere göre Sierra de Atapuerca sıradağlarındaki buluntu yerinde 1,4 milyon yıl önce yaşamış.

Sima del Elefante K29 alanındaki, TE7 bölgesinde bulunan fosil kalıntısı, bir yanak kemiğinin ve üst çene kemiğinin birer parçasından ibaret. Bunlar 2007 yılında bulunan alt çene kemiğinin yaklaşık olarak iki metre altında korunagelmiş. Araştırmacılar yeni buluntuların bu çene kemiğiyle birleşeceğine ve bunun Avrupa’ya yerleşen ilk popülasyona ait olduğuna inanıyorlar. Buluntu, Afrika dışındaki ilk insanların evrimindeki ilk adımları anlamak için olağanüstü bir öneme sahip diyor uzmanlar.


Atapuerca’da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski fosiller, 1,2 milyon yıl önce bölgede yaşayan iki kişiye ait çene kemiği ve diğer kemik parçalarıydı. 1990’ların başına kadar, ilk Avrupalıların yaklaşık 500.000 yıl önce yaşadığı sanılıyordu. Atapuerca’daki kazı kalanı, 1994 yılında yaklaşık 900.000 yıl önce yaşadığı tahmin edilen “Homo antecessor” insan türünün bulunmasıyla ünlenmişti. Daha sonraki yıllarda Atapuerca mağaralarında daha eski insan kalıntıları da bulunmuştu.

Kaynak