Protein atomlarının en net görüntüsü elde edildi

Son Dakika Bilim
Protein atomlarının en net görüntüsü elde edildi
Bir proteindeki atomlar ilk kez tekil olarak görüntülendi. Atom seviyesinde şimdiye dek elde edilen en net görüntüleri sağlayan kriyo-elektron mikroskopi (cryo-EM) teknolojisinin proteinlerin sağlıklı ve hasta kişilerde nasıl işlediğini anlamaya yardımcı olacağı ve daha az yan etkiye sahip daha etiki ilaçlar geliştirmeye katkı sunacağı belirtiliyor. Araştırmacılar bu gelişmeyi "yeni bir evrene kapı açan bir adım" olarak tanımlıyor.
Hedefe yollanan elektronlarla görüntünün elde edildiği cryo-EM teknolojisi, seken elektronları tespit etme ve görüntü işleme yazılımlarında son on yıl içinde gerçekleşen atılımlarla öne çıkan eski bir görüntüleme tekniğidir. 
Yeni çalışmada apoferritin adı verilen demir depolayan bir proteinin atomları görüntülendi. Üst düzey stabilitesi nedeniyle bu proteinin cryo-EM için ideal bir test olanağı sunduğu ifade ediliyor. Proteinlerin yapısındaki değişkenlik gibi bir takım güçlüklerin atom düzeyinde görüntü almayı zorlu bir süreç kılmaya devam edeceği belirtiliyor.