Tavuklar da kargalar kadar akıllı

Son Dakika Bilim Yaşam Bilimleri
Tavuklar da kargalar kadar akıllı

Karga ve papağanlarda gerçekleştirilen davranış deneyleri, bilişsel yetilerinin birçok açıdan primatlarla veya diğer memelilerle karşılaştırılabilir olduğunu göstermişti. Bunun nedenlerinden biri bu kuşların göreceli olarak karmaşık gruplar halinde yaşamaları. Peki ya tavuklar?

Tavukların de benzer şekilde yaşadıklarından yola çıkan Anglia Ruskin Üniversitesi davranış bilimcisi Claudia Wascher, deneylerini İngiltere’deki bir çiftlikte gerçekleştirdi. Aynı deneyler kapsamında Viyana Üniversitesi’nden meslektaşları da  kargalarla ilgili deneylerini Yukarı Avusturya’daki bir köyde yaptılar. Amaç hayvanların öğrenme yetilerinin ve davranış esnekliğinin incelenmesiydi.

Hayvanlara ilk önce belli renkte bir kapağı olan bir kabın içindeki  ödülü bulmaları öğretildi. Öğrenme kriterlerinin yüzde80’ini yerine getirdiklerinde sistem değiştirilerek, farklı bir renge geçildi. Hayvanlardan birçoğunun ikinci aşamada daha fazla tura ihtiyacı olduğu tespit edildi. Çünkü  şimdiye kadar öğrendiklerini bırakıp yeni bir şeyi öğrenmek zorundaydılar. Ama tavuklar buna rağmen kargalar kadar başarılı oldular.


İkinci bir test dürtü kontrolüyle ilgiliydi.     Ödül bu sefer iti tarafı açık olan opak bir silindirin ortasına yerleştirildi. Kuşlar ilk başta yandaki açıklıklardan ödüle ulaşmayı öğrenmek zorundaydılar. İkinci aşamada içi görünen bir silindir kullanıldı. Burada hayvanların doğrudan doğruya saydam silindirde görünen ödüle mi yöneldikleri yoksa yanlarındaki açıklıktan birini mi kullandıklarına bakıldı.

Bu deneyle kargaların daha başarılı oldukları saptandı. Ancak araştırmacılar yorumlamada dikkatli olmaya çalışıyorlar. Birinci neden testlerde çok az sayıda hayvanın kullanılmasıydı. İkinci neden ise hayvanların saydam malzemeleriyle yaşadıkları deneyimler. Tavuklar daha önce saydam malzemeli deneylere katılmazken, kargalar daha önce bu malzemeyle çalışmışlardı. Ayrıca tavukların ve kargaların kendi grupları içinde farklı başarılar gösteren hayvanlar vardı. Bu saptamalar,  bilişsel araştırmalarda sadece farklı türlerin değil aynı tür içindeki hayvanların da birbirleriyle karşılaştırılması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak