Tümörlere karşı doğal “fren” keşfedildi

Sağlık Son Dakika Bilim
Tümörlere karşı doğal “fren” keşfedildi

Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmada, ilk kez tümörde ve hasarlı sinir liflerinde bulunan Schwann hücrelerince üretilen sinyal molekülü tanımlandı. İlk bakışta, tümörün bir büyüme faktörüyle ateşlenmesi çelişkili gibi gelse de bu nöroblastomda mantıklı. Çocukluk döneminde en sık görülen bu tümör, kontrolsüz olarak büyüyen henüz olgunlaşmamış sinir hücrelerinden oluşuyor. Kötü huylu nöroblastomların aksine iyi huylu olanlarda çok sayıda Schwann hücreleri bulunuyor. Yani normalde sinir hücrelerini koruyan ve onarabilen hücreler.

Araştırmanın sonuçları nöroblastomdaki Schwann hücrelerinin tümör hücrelerinin olgunlaşmasını tetikleyerek, önlenmeyen büyümelerini durdurduklarını gösteriyor. Bunun gerçekleşmesi için Schwann hücreleri her şeyden önce Epidermal Growth Factor Like 8 (EGFL8) sinyal molekülünü üretiyorlar. Araştırma ekibi, EGFL8‘in nöroblastom hücrelerinin olgunlaşmasını tetiklediğini fark etti. Bu proteinin varlığı daha önce de biliniyordu ancak işlevi bilinmiyordu. Sonuçlar öte yandan yüksek EGFL8 ekspresyonun yani genetik bilginin bir protein molekülüne dönüştürülmesinin, nöroblastomlarda hastaların daha uzun sağ kalımı ile ilişkili olduğunu da gösterdi.

Hücre kültürlerinde, Schwann hücreleri ve bu hücreler tarafından açığa çıkarılan sinyal moleküllerinin anti tümör etkisini agresif nöroblastomlarda da ortaya çıkardıkları görüldü. ‘Böylece iyi huylu nöroblastomlarda doğal olarak işleyen bir süreçten, kötü huyluları durdurmak için yararlanabildik’ diyor araştırmacılar. EGFL8 dışında, şimdiye kadar henüz tanımlanmayan Schwann hücresi moleküllerinin de kanser tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülüyor.


Diğer önemli bir sonuç da şu: İyi huylu nöroblastomlardaki Schwann hücreleri, hasarlı çevresel sinirlerin iyileştirilmesini destekleyen Schwann hücrelerinin hücresel statüsünü benzer bir statüye sahip olduğu. EGFL8 sinir hücrelerinin uzantı oluşumunu uyardığı için, hasarlı sinir liflerinin tedavisi için çok önemli olabilir. Araştırmacılar EGFL8 ve Schwann hücreleri tarafından üretilen diğer faktörlerin sinir hasarlarının ve agresif nöroblastom tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak