Yüksek tansiyon kadınlarda daha riskli

Sağlık Son Dakika Bilim
Yüksek tansiyon kadınlarda daha riskli

Uzmanlar şişmanlık, diyabet, otobağışıklık hastalığı gibi riskleri olan, hamilelik sırasında komplikasyonlar yaşayan ve ailelerinde yüksek tansiyon olan kadınların düzenli olarak tansiyonlarını ölçtürmelerini öneriliyor. Bergen Üniversitesi’nden Ester Kringeland ve ekibi, kadınlarda yüksek tansiyonun erkeklere kıyasla daha yüksek kalp enfarktüsü, inme vb hastalık riskleri oluşturduğuna dayanan araştırmaları dikkate aldı.

Genç ve orta yaştaki kadınların tansiyonu, erkeklere kıyasla daha düşüktür. Bununla birlikte sonuç değerler şimdiye kadar her iki cinsiyet için aynı olmuştur. Araştırma çerçevesinde 130 -139 mmHg/diyastolik 80-89 mmHg sistolik “yüksek derecede normal” kan basıncı değerlerinin etkisi incelendi. Araştırma 6382 erkek ve 5948 kadının verilerini kapsıyordu. Bu kişilerde yüksek tansiyon 41 yaşında teşhis edilmiş ve bundan sonraki gözlem süresi “Hordaland Health Study” araştırması çerçevesinde 16 yıl sürmüş. Hafif yükselmiş bir kan basıncı bile orta yaşlı kadınlarda iki kat akut koroner hastalık riskiyle ilişkilendirilmiş. Bu bağlantı, diğer faktörlerin etkisi de hesaba katılmasına rağmen erkeklerde ortaya çıkmamış.

Sonuçlar, kadınlarda yüksek tansiyonun kalp krizi ve dengesiz anjina pektoris gibi risk faktörlerini erkeklere kıyasla daha fazla arttırdığını kanıtlıyor. Genç kadınların tansiyonları daha düşüktür ama otuz yaşından sonra kan basıncı erkeklere kıyasla daha hızlı yükselmeye başlıyor. Ancak yüksek tansiyon değerlerindeki üst sınır erkekler ve kadınlar için aynı olduğundan, kadınlardaki tanı ancak tansiyonun çok fazla yükselmesinden sonra gerçekleşiyor. Uzmanlar 120/80 mmHg’nin altındaki kan basıncı değerlerinin optimal olduğunu söylüyorlar. Normal: 120-129/80-84 mmHg, yüksek normal: 130-139/85-89 mmHg olarak kabul ediliyor. Bunun üzerinde hipertansiyon başlıyor. Teşhis, doktor tarafından seri değerlere göre veya 24 saatlik ölçümlerle yapılır.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak