Hemen hemen tüm insanlar kirli hava soluyor

Son Dakika Bilim
Hemen hemen tüm insanlar kirli hava soluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre neredeyse tüm insanlık havadaki yüksek zararlı madde oranına maruz kalıyor. Tahminlere göre dünya nüfusunun yüzde 99’u partikül madde ve nitrojen dioksit için DSÖ tarafından belirlenen değerleri aşan havayı soluyor. Model, 117 ülkedeki, 6000 kentin verilerini ve uyduyla toplanan verilere dayanıyor.

Her yıl yedi milyonun üzerinde insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. İnce toz akciğerlere ve kana sızarak, solunum yollarına zarar verebiliyor ve kalp-dolaşım sistemine hasar vererek örneğin inmeye neden olabiliyor. Azot dioksit başlıca araçların içten yanmalı motorlarında üretilir. Bu gaz da solunum yolları sorunlarıyla ilişkilendirilir.

DSÖ küresel fosil yakıt kullanımından bir an önce uzaklaşılması konusunda uyarırken, konutlarda da temiz enerjiye geçilmesini öneriyor. Açıklanan son rapora göre hava kalitesi, zengin ve yoksul bölgelerde farklılık gösteriyor. Yüksel gelirli ülkelerde, kentlerin yüzde 17’sinde DSÖ tarafından belirlenen partikül madde değerine ulaşılabilirken bu oran düşük gelirli şehirlerde yüzde 1 civarında kalıyor.


Kaynak