Hindistan, uzay aracını Ay yüzeyine başarıyla indirdi

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
Hindistan, uzay aracını Ay yüzeyine başarıyla indirdi

Hindistan, 23 Ağustos Çarşamba, yani bugün, Aya robotik bir uzay aracı indirdi. Hindistan'ın uzay aracı ayın güney kutbu yakınına indi. Bu bölge, kraterlerde buz şeklinde su içerdiği düşünüldüğü için birçok ülkenin gıpta ettiği bir bölge.

Mürettebatsız Chandrayaan-3 uzay aracının başarılı inişi, Ay’a 39 günlük bir yolculuğun ardından gerçekleşti. Hindistan, kalıcı bir insan varlığı oluşturma planları açısından kritik öneme sahip olan ve buz şeklinde su depolarının bulunduğuna inanılan Ay'ın güney kutbu yakınına iniş yapan ilk ülke oldu.

Chandrayaan-3 misyonunun başarıyla iniş yapması, uzayda hırsları büyüyen bir ülke için bir zaferdi, 1 milyardan fazla Hintli ülke bu başarılı inişi sevinçle kutladı. 2019 yılında da benzer bir görev, bir yazılım sorunu nedeniyle son dakikada başarısızlıkla sonuçlanmıştı.


Japonya'nın bu haftanın sonlarında Ay’a küçük bir uzay aracı fırlatarak iniş yapma yeteneğini test etmesi planlanıyor. Ve bu yılın sonuna doğru, NASA ile sözleşmeli olarak çalışan iki özel Amerikan şirketinin, uzay ajansının Artemis programının bir parçası olarak robotik uzay aracını ay yüzeyine uçurması da planlanıyor.

Nihayetinde NASA, 1972'deki son Apollo görevinden bu yana ilk kez insanları Ay'a geri göndermeyi planlıyor. Bu seferki amaç, Ay üzerinde ve çevresinde kalıcı bir insan varlığı oluşturmak ve Ay'ın kaynaklarını sürdürülebilirliğe yardımcı olmak için kullanmak. NASA ayrıca bu çabayı desteklemek için Ay'ın etrafında Gateway adı verilen küçük bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor.

Analistler, Hindistan’ın uzay programını ekonomisini ve büyüyen teknoloji sektörünü güçlendirmenin bir yolu olarak kullanıldığını söylüyor. Ayrıca uzayda büyük hedefleri olan ve halihazırda Ay’a inmiş olan Çin'le yarışa kalkıyor. Hindistan ayrıca 2019'da bir uyduyu füzeyle vurarak askeri uzay yeteneklerini de genişletti ve düşmanların uzay varlıklarını hedef alma yeteneğini gösterdi.

Ay uluslararası anlaşması

Hindistan, uzaydaki faaliyetleri düzenleyen yasal bir çerçeve olan Artemis Anlaşmaları olarak bilinen uzay araştırmaları konusunda bir anlaşma imzalayarak kendisini ABD ile uyumlu hale getirdi. Şimdiye kadar yaklaşık 30 ülke, uzay görevlerinde ABD ile ortak olmalarına izin veren ve bilimsel keşiflerin kamuya açık olarak paylaşılması ve ulusların Ay'da rahatsız edilmeden çalışabilecekleri "güvenlik bölgeleri" oluşturulması gibi bir dizi kurala uymalarını zorunlu kılan bir anlaşma imzaladı.

2019'daki başarısız iniş çabasının ardından Modi, ülkenin pes etmeyeceğine söz verdi. "Çok yaklaştık" dedi. "Ay'a dokunma kararlılığımız daha da güçlendi."

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca 2030 yılına kadar astronot göndermeyi planlayan Çin'le de uzay yarışına girdi. NASA ilk insanlı inişin 2025 için planlandığını ancak son zamanlarda NASA yetkilileri bunun muhtemelen 2026'ya sarkacağını söyledi. NASA'nın Keşif Sistemleri Geliştirme Misyonu Direktörlüğü yönetici yardımcısı Jim Free, bu ayın başlarında NASA'nın "farklı bir görevi uçurabileceğini" söyledi.

Bu, iniş yapmadan Ayın etrafında bir yolculuk anlamına gelebilir, ancak ayrıntılı bir bilgi vermedi.

NASA, 2024 sonuna kadar ay çevresinde bir göreve dört astronotu gönderme yolunda hâlâ ilerliyor. Artemis II olarak bilinen bu görev, geçen yıl Orion uzay aracının içinde hiç kimse olmadan Ay çevresinde başarılı bir uçuşunun ardından gerçekleşti.

Ay'ın güney kutbu yakınında su bulunması fikri, dünya çapında suyu toplamaya hevesli bilim adamlarının ve uzay ajanslarının ilgisini çekti. Su açıkça insanın hayatta kalması için hayati öneme sahip ve herhangi bir Ay yerleşimi için önemli bir bileşen olacak. Ancak kendisini oluşturan parçalara (hidrojen ve oksijen) bölündüğünde roket yakıtı olarak da kullanılabilir.

Hindistan, ayın toprağının ve kayalarının bileşimini inceleyecek bir geziciyi ay yüzeyine yerleştirmeyi planlıyor.