Astronotun gece yolculuğu: Antalya, Türkiye’den muhteşem bir manzara

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Astronotun gece yolculuğu: Antalya, Türkiye’den muhteşem bir manzara

 

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir astronot tarafından 17 Eylül 2022'de çekilen Antalya'nın bu gece fotoğrafı, şehrin kentsel yapılarını, doğal manzaralarını ve canlı kıyı ışıklarını gözler önüne seriyor.

Kentsel altyapı ve doğal alanlar, Akdeniz kıyısında geceleri keskin bir tezat oluşturuyor.


Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye'nin Akdeniz kıyı kenti Antalya'nın bu büyüleyici gece fotoğrafını çekti. Astronotlar tarafından çekilen gece fotoğrafları, Dünya'nın gece yüksek çözünürlüklü ve serbestçe erişilebilen görüntülerinin kaynağıdır ve görüntüler genellikle ışık kirliliği ve kentleşme araştırmalarında kullanılır. Fotoğraflar, sokak düzenleri, banliyö alanları ve ışıksız alanlar gibi şehirlerin ince ayrıntılarını gösterebilir.

Türkiye'nin güney kıyısında yer alan Antalya bu manzaradaki en büyük şehir. Görüntü, iyi aydınlatılmış kentsel altyapıyı, beşgen Zeytinpark ve çevredeki dağ ormanları gibi aydınlatılmamış parklar ve doğal alanlar ile karşılaştırır. Aydınlatma modelleriyle tanımlanabilen insan yapımı yapılar arasında bir havaalanı, otoyollar, yollar ve nakliye limanları bulunur.

Toros Dağları, Antalya'yı kuzey ve kuzeybatıda sınırlar ve bu görüntüde, baştan sona küçük yerleşim yerlerinin bulunduğu geniş karanlık alanlar olarak tanınabilir. Aksu Nehri boyunca tarım, Antalya ile Serik arasındaki karanlık alanı oluşturur. Toros Dağları'ndan akan Aksu Nehri, halka su sağlamakta ve domates, biber ve hıyar gibi bahçecilik bitkilerinin sulanmasını sağlar.

Beyaz, mavi-yeşil ve mor tonlardaki parlak ışıklar, Antalya ile Serik arasındaki sahili kaplıyor. Bu ışıklar, tatil köyleri ve plajlar gibi popüler turistik yerlerle ilişkilidir. Parlak LED (ışık yayan diyot) ışıklar sıcak tonlu, yüksek basınçlı sodyum aydınlatmanın yerini aldığından, beyaz ve mavi tonlar eski şehirlerde genellikle sarı tonlarla kontrast oluşturur. Astronot fotoğrafçılığı, dünya çapında çevresel etkiler ve insanlarla ilgili değişiklikler üzerine çeşitli araştırmalar için şehir ışıklarındaki spektral değişiklikleri izlemek için kullanılır.

Astronot fotoğrafı ISS067-E-372979, 17 Eylül 2022'de 180 milimetre odak uzaklığı kullanan bir Nikon D5 dijital fotoğraf makinesiyle çekildi. ISS Mürettebatı Dünya Gözlem Tesisi ve Yer Bilimleri ve Uzaktan Algılama Birimi, Johnson Uzay Merkezi tarafından sağlanıyor. Görüntü, Expedition 67 ekibinin bir üyesi tarafından çekildi. Kontrastı iyileştirmek için görüntü kırpıldı ve iyileştirildi ve mercek kusurları kaldırıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu Programı, ISS Ulusal Laboratuvarı'nın bir parçası olarak laboratuvarı, astronotların, bilim insanları ve halk için en büyük değeri olacak fotoğraflarını çekmelerine yardımcı olmak ve bu görüntüleri internette ücretsiz olarak sunmak için destekliyor. Altyazı Sara Schmidt, GeoControl Systems, NASA -JSC'de JETS Sözleşmesi.

Kaynak:

https://earthobservatory.nasa.gov/images/151643/nighttime-in-antalya-turkiye