Dünyanın en kuzeyinde yeni bir ada bulundu

Son Dakika Bilim
Dünyanın en kuzeyinde yeni bir ada bulundu

Kuzey Grönland’a bir keşif gezisi yapan araştırmacılar, dünyanın en kuzeyindeki kara parçasını buldular. Grönland’ın kuzeyinde yer alan henüz isimlendirilmemiş ada sadece 60 x 30 metre büyüklüğünde. GPS verileri bu adanın Kuzey Kutbuna en yakın kara parçası olduğunu gösterdi. Bununla birlikte adanın kalıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Kuzey Kutbu, Güney Kutbundan farklı olarak sabit bir kara parçası üzerinde yer almaz. Kuzey Kutbu Arktik Okyanusun ortasında, birkaç kıtayla çevrili bir deniz havzasındadır. Kuzey Kutbunun hemen altındaki sualtı sıradağı olan Lomonossov sırtının zirvesi bile suyun yüzeyine ancak 400 metre kadar yaklaşır. Bugüne dek Kuzey Kutbuna en yakın kara parçası Oodaaq adasıydı. Grönland’ın kuzey ucundaki bu kayşat adası, 83º 40’ kuzey enlemde yer alıyor.

Grönland’ın kuzey kıyısındaki uç koşullarından örnekler toplamak isteyen bir araştırma ekibi, bir rastlantı sonucu daha kuzeyde yer alan adayı buldu. İlk başta Oodaaq’ın bir parçası sanılan adanın, Danimarka Teknik Üniversitesi’nin ve GPS verilerinin yardımıyla en kuzeydeki kara parçası olduğu anlaşıldı. Henüz adlandırılmamış ada Oodaaq’ın 780 metre ilerisinde bulunuyor ve denizin üzerindeki kısmı sadece üç ila dört metre kadar. Adanın üzeri çamur ve kayşatla kaplı. Araştırmacılar bu adanın her zaman var olmadığını, malzemesi kuvvetli bir fırtına esnasında tıpkı bir kumsal gibi deniz dibinden taşındığını tahmin ediyorlar. Bu yüzden adanın kalıcı olup olmadığı bilinmiyor. Kim bilir belki de önümüzdeki en şiddetli fırtınada yeniden yok olabilir diyor araştırmacılar.


Kaynak