Atlantik Okyanusu’nun yavaşlayan sirkülasyon sistemi, iklimi etkileyecek

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
Atlantik Okyanusu’nun yavaşlayan sirkülasyon sistemi, iklimi etkileyecek

Kuzey Atlantik çevresindeki iklimi şekillendiren okyanus akıntılarının keskin bir şekilde yavaşlaması, yüzyılın sonuna kadar gerçekleşebilir.

Atlantik akıntısının dolaşımı zayıfladıkça, iklim üzerindeki etkileri geniş kapsamlı olacaktır. Kuzey Yarımküre'nin çoğu soğuyabilir, Kuzey Amerika ve Avrupa kıyılarında deniz seviyesi daha hızlı yükselebilir ve Afrika'daki Sahel daha az yağmur alabilir. (NY Times)

Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Atlantik Okyanusu'nun hassas sirkülasyon sistemi daha yavaş ve daha az esnek hale geldi ve bu da iklim sisteminin bu önemli kısmının önümüzdeki birkaç on yıl içinde çökme olasılığını artırıyor.


Atlantik Meridional Devrilme Dolaşımı veya AMOC, tropik bölgelerden Kuzey Atlantik'e ılık, tuzlu su taşır ve daha sonra okyanus tabanı boyunca güneye daha soğuk su gönderir. Ancak yükselen küresel sıcaklıklar Arktik buzunu erittiğinden, ortaya çıkan soğuk tatlı su akışı sistemi tamamen kapatabilir. Değişim, bir elektrik düğmesini kapatmak kadar ani ve geri döndürülemez olacağı için, Atlantik'in her iki yakasında, hava koşullarında dramatik değişikliklere yol açabileceği öngörülüyor.

Bazı bilim insanları, bulguların dikkate alınması gerektiği konusunda uyardılar. Araştırmanın, Atlantik'in sınırlı bir bölgesinden gelen geçmiş verilere dayanarak gelecek hakkında tahminde bulunduğunu belirttiler. (The Post)