Dünya üzerinde iklim değişikliğine karşı en savunmasız alanlar haritalandı

Gezegenimiz
Dünya üzerinde iklim değişikliğine karşı en savunmasız alanlar haritalandı

Oluşturulan yeni bir Dünya haritası iklim değişikliğine karşı en savunmasız alanları gösteriyor.

Nature dergisinde yayınlanan çalışma Dünya üzerinde iklim değişikliğinden şiddetle etkileneceği öngörülen alanları ortaya koyuyor. Araştırmacılar 2000-2013 yılları arasında toplanan uydu görüntülerinde bitki örtülerini küresel ölçekte inceledi. Bu alanda yapılan alışılagelmiş çalışmaların aksine bitki örtülerini yalnızca sıcaklığa göre değil basınç, suya erişebilirlik ve alandaki bulutluluk değişkenlerine göre değerlendiren araştırmacılar karasal ekosistemlerin her 5 kilometrekarelik parçası için bir duyarlılık endeki (VSI) hesapladılar. Böylece Antarktika ve Sahra çölü gibi ekstrem koşullara sahip alanlar haricinde Dünya üzerindeki karasal ekosistemlerin 14 yılda iklimdeki değişikliklerden hangi şiddette etkilendiği belirlenmiş oldu.

"Ekosistemlerin iklimdeki dalgalanmalara nasıl tepki verdiğinin anlaşılması oldukça önemli, çünkü henüz elimizde bu konuda yeterince bilgi yok" diyor çalışmanın baş yazarlarından Alistair Seddon. "Yaptığımız çalışmanın amacı da bu bakış açısını küresel ölçekde sunmaktır." diye devam ediyor. Mevcut ekolojik teoriler ekosistemlerin kritik eşikleri yaklaştıkça daha kararsız bir hal aldıkları ve değişime daha şiddetli tepkiler verdiği yönünde. Bu kritik eşikleri anlamak ekosistemlerin sürdürülebilir idaresi ve geri dönüşü olmayan değişimleri meydana gelmeden öngörmek açısından oldukça değerli.


iklim1

Çalışmada hesaplanan duyarlılık endekslerini haritalayan araştırmacılar Dünya üzerinde iklim değişikliğinden en çok etkilenmiş ve etkilenmesi öngörülen alanları gösterdiler. Haritada yeşil renk ile gösterilen alanlar iklim değişikliğine diğer bölgelerden daha iyi adapte olabilen, geçmişte daha az etkilenmiş bölgeleri gösteriyor. Kırmızı renk ile gösterilen alanlar ise iklimdeki değişiklere aşırı duyarlı alanları gösteriyor. Bu alanlar iklim değişikleri sırasında kuraklık, yüksek sıcaklıklar gibi zor zamanlar geçiriyor. Haritada gri renk ise buzul bölgeleri ve çölleri gösteriyor.

Haritanın geliştirilmesi ve güncel veriler ile iyileştirilmesi ve sürdürülmesi bekleniyor.

Derleyen: Seyit Zor / Twitter: @vaybesuperim
Kaynaklar:
“New map highlights areas most vulnerable to climate change”, Popular Science
“This is where the Earth is most vulnerable to big swings in climate”, Washington Post
Resim Kaynağı: “Sensitivity of global terrestrial ecosystems to climate variability”, A. Seddon, M. Fauria; Nature 531, 229–232; 2016