Japonya’daki ölümcül depremin arkasında ne var?

Gezegenimiz Son Dakika Bilim

The Asahi Shimbun / Getty Images

Japonya’daki son deprem beklentilerin tersine ağır hasar verdi ve kayıplarla birlikte 500 kadar insanı öldürdü.

Geçen hafta Japonya'nın batı kıyısındaki 7,6 büyüklüğündeki deprem tsunamileri tetikledi, binaları yerle bir etti ve düzinelerce insanı öldürdü. Japonya'daki bir tektonik plakanın diğerinin altına kaymasından kaynaklanan çoğu büyük depremin aksine, bu muhtemelen bir plakanın içindeki 150 kilometrelik bir fay hattından kaynaklanmıştır. Sismolog Adam Pascale, ”Bu stres plakada birikiyor ve bir şekilde kayacak" diyor.

Depreme ne sebep oldu?


Japonya, dünyadaki depreme en yatkın ülkelerden biridir çünkü sürekli olarak birbirine yakınlaşan dört tektonik plakanın üzerinde yer almaktadır. Çoğunluğu hissedilmeyecek kadar hafif olmasına rağmen, ülkede her yıl yaklaşık 1.500 deprem meydana geliyor. Japonya'daki büyük depremlerin çoğu, doğu kıyısındaki Pasifik Plakasının başka bir plakanın altına kaymasından kaynaklanıyor.

Japonya'daki Kanazawa Üniversitesi'nden sismolog Yoshihiro Hiramatsu, bu batmanın, Japonya'nın şimdiye kadar kaydedilen en büyük depreminin (2011'de Tohoku bölgesini vuran ve büyük bir tsunamiyi tetikleyen 9,1 büyüklüğündeki deprem) arkasındaki itici güç olduğunu söylüyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-024-00010-1