COVID-19 ölümleri bağışıklık sisteminin tepkisiyle bağlantılı

Koronavirus Son Dakika Bilim
COVID-19 ölümleri bağışıklık sisteminin tepkisiyle bağlantılı

COVID‑19 nedeniyle hayatını kaybeden 11 kişinin otopsi sonuçlarına dayanan bir çalışma, vücuttaki viral yoğunluk noktaları ile iltihaplanma ve organ hasarı görülen bölgeler arasında uyumsuzluk olduğuna işaret ediyor. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışma, ölümlerden virüsün kendisinin değil, bağışıklık sisteminin tepkisinin sorumlu olabileceğine işaret ediyor.

Bazı COVID-19 vakalarında görülen organ hasarlarına bağışıklık sisteminin tepkisinin katkıda bulunduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor. Söz konusu çalışmada İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, iltihaplanma ve hasar görülen bölgelerinin yanı sıra vücuttaki SARS-CoV-2 belirtilerini haritalamak için ayrıntılı bir otopsi çalışması yaptı.

Akciğerler de dahil olmak üzere 37 anatomik bölgenin incelendiği çalışmada, virüs yoğunluk seviyeleri ve inflamasyon arasında oldukça sınırlı bir korelasyon bulundu. Virüsü yoğun olarak barındıran bazı dokularda iltihaplanma görülmezken, daha az virüs yoğunluğuna sahip bazı dokuların hasar gördüğü tespit edildi.


Kaynak