En beyaz boya sayesinde enerji tasarrufu

Gezegenimiz Son Dakika Bilim
En beyaz boya sayesinde enerji tasarrufu

Küresel ısınma her alanda kendini göstermeye devam ederken, Purdue Üniversitesi bilim insanları yapıları, klima olmadan soğutmanın yollarını arıyorlar. Son olarak yeni bir boya üretildi. En beyaz renge sahip bu boya güneş ışığının yüzde 98’ini geri yansıtıyor. Yeni renkli boya Xuilin Ruan yönetiminde çalışan ekip tarafından “ACS Applied Materials & Interfaces” dergisinde tanıtıldı. Bu boya 93 metrekarelik bir çatı alanını örtecek şekilde uygulandığında, on kilovatlık bir soğutma gücü sağlıyor. Bu soğutma gücü evlerin birçoğunda kullanılan klimalardan daha etkili. Koyu çatı örtüleri güneş ışığını soğurdukları için sera etkisini arttırdıkları gibi çevrenin ısınmasına da yol açıyorlar.

Sıcaklığı yansıtan bildik boyalar güneş ışığının sadece yüzde 80-90’ını yansıtıyor. Yeni boya sadece ışığı değil, hava tarafından soğurulmayan kızılötesi sıcaklığı da bir dalga boyunda yansıtıyor. Bu şekilde ışın atmosferden öte soğuk uzaya gönderiliyor. Yeni boyanın aşırı beyaz rengi, yoğun baryum sülfat bileşimi ile elde ediliyor. Bununla fotokopi kağıtları ve kozmetik ürünleri de işleniyor. Baryum sülfatın partikülleri farklı boyutlarda karıştırılıyor. Bu şekilde mümkün olduğu kadar geniş bir ışık dağılımı ve daha yüksek yansıtma derecesi elde ediliyor.

Araştırmacılar hata payı vermeyen termometrelerle, yeni boyanın uygulandığı yüzeylerin açık havada 4,5 derece kadar soğuduğunu kanıtladılar. Hem geceleri hem de güneş ışığı altında. Purdue Üniversitesi bu konuyu uzun bir süredir araştırıyordu. Mükemmel beyazı bulmak için altı yıl uğraşan araştırmacılar laboratuvarda yüz farklı malzemeyi incelediler. Yeni boyanın iki yıl içinde satışa hazır olabileceği söyleniyor.


Kaynak