Tropikal fırtınalar yıldan yıla artıyor

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Tropikal fırtınalar yıldan yıla artıyor

Atlantik, siklon fırtınaları açısından 2019 yılında rekor kırdı. Uzmanlara göre  birden fazla 5.kategoride fırtına olan ender sezonlardan biri oldu. Bu şiddetli fırtınalar serisi, uzmanlar arasında altıncı kategori tartışmasını da açtı. Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA)bilim insanları dünyanın hemen hemen her bölgesinde git gide şiddetlenen siklon fırtınalarının meydana geldiğini tespit ettiler. Bu şiddetlenmenin sebebi küresel ısınma olabilir.

NOAA’da James Kossin ile çalışan ekibin 28 yıllık verilerin incelenmesine dayanan araştırma da, küresel ısınmayla ilgili tahminlerle örtüşüyor. Kossin’in daha önceki araştırmaları fırtınalarla ilgili çok sayıda davranış değişimleri göstermişti. Örneğin tropikal kasırgalar hep kutuplara doğru ilerleyerek daha önce pek fırtına almayan sahil bölgelerinde bile riski artırıyorlar. Kossin 2018 yılında da kasırgaların iklim değişimi yüzünden karalar üzerinde daha yavaş hareket ettiklerini göstermişti. Bu durum fırtınaların kentlerin ve diğer bölgelerin üzerinde daha uzun süreli etkili olmaları nedeniyle sel riskini de yükseltmişti.

Araştırmalar fırtınaların küresel ve yöresel olarak şiddetlendiğini gösteriyor; bu da ısınmış dünyaya tepki gösteren kasırgalar ilgili beklentilerle örtüşüyor. Bu eğilimlerin hangisinin ne derece insanların etkinliklerine bağlı olduğu ve ne derece doğal oynamalar olduğu şimdilik tespit edilebiliyor. Bu konu gelecekteki araştırmalarla açıklanabilecek.


Kaynak