Bilimin eğlenceli hali

Öne Çıkanlar Toplum
Bilimin eğlenceli hali

Bir çocuk için matematik öğrenmek sıkıcı gelebilir; hele “ne işime yarayacak?” sorusuna doğru yanıtı alamıyorsa; öğretmeni dersi sevdirecek adımları atmıyorsa.... Ama o matematiği sevmeyen çocuk, fizikten nefret eden genç bilgisayar oyunlarının hastasıdır büyük olasılıkla. Yine büyük olasılıkla elinden cep telefonunu düşürmüyordur. Ama aynı çocuğun ya da gencin yolu bir kez kod dünyası ile kesişince, 3D yazıcının başına geçince işler değişiyor. Tıpkı eğitime başladıktan sonra “Ben teknolojinin Ipad’den, telefondan ibaret olduğunu zannediyordum. İşin arka planını hiç düşünmemiştim bile” diyen 10 yaşındaki Mustafa” gibi...

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi’nin “Bilimin Eğlenceli Hali” adı altında 2 yıldan beri sürdürdüğü proje çocukları sadece bilim ve teknoloji ile tanıştırmakla kalmıyor, onlara bambaşka bir dünyanın kapılarını da aralıyor. Projenin yöneticisi Lale Çiftçi ile konuşuyoruz. Çiftçi, “Çocuklara algoritma mantığını sevdirmek benim işim” diyen, bilim gönüllüsü bir eğitimci aynı zamanda. İlkokul 1. sınftan lise sona kadar geniş bir yelpazede eğitim verdiklerini söyleyen Çiftçi, modüler sistemler hazırladıklarını ve çocukların yaş gruplarına göre hitap eden, anlayabilecekleri bir dil geliştirdiklerini belirterek şunları söylüyor: “Aradan biraz zaman geçiyor; çocuk yanıma geliyor. Bilgisayarın nasıl çalıştığına ilişkin algısı tamamen değişmiş oluyor. ‘Ben ne söylersem onu yapıyor demek ki benden akıllı değil... Ona o aklı ben veriyorum diyebiliyor”.

Proje kapsamında çocuklara Kod Yazma, 3 Boyutlu Yazıcı, Robotik ve Arduino eğitimleri veriliyor. Kod Yazma Atölyesi, birinci ve ikinci seviye olmak üzere toplam 119 öğrenci ile eğitim çalışmalarını sürdürürken, 3 Boyutlu Çizim Atölyesi’nde 31, Robotik Atölyesi’nde 20 ve Arduino Atölyesi’nde ise 49 öğrenci birinci ve ikinci seviye eğitimlerine devam ediyor. Ayrıca birinci ve ikinci seviye eğitimleri başarıyla tamamlamış olan 499 öğrenci de serbest atölye çalışmalarına katılarak öğrendikleri bilgileri pekiştiriyor. Ve eğitimler tamamen ücretsiz.


Projenin, Süleymanpaşa Belediyesi'nden sonra Tekirdağ’ın bazı ilçeleri ile diğer illerde de başlatıldığını ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise neden böyle bir projeye başladıkları sorusunu şöyle yanıtladı:  “Artık yapay zekâlardan, Teknoloji 4.0 devriminden, makinelerin internetinden bahsedilen bir çağda yaşıyoruz. Çocuklarımız yetişkin olup iş hayatına atıldıklarında, şu anda insanların yaptığı birçok iş yapay zekâlara ve robotlara devredilmiş olacak. Bu durumda çocuklarımız ne iş yapacak? Teknoloji üreten bir ülke haline gelmekten başka şansımız yok. Biz en azından hobi olarak da olsa çocuklarımız teknolojiyi sadece tüketen değil üreten, kod yazabilen, robot hatta kendi özelleştirilmiş bilgisayarını yapabilen kişiler olsun istiyoruz. Bu amaçla "Bilimin Eğlenceli Hali" projesini başlattık. Proje Türkiye’de belediye olarak öncülük ettiğimiz bir projeydi. Bizden sonra birçok belediye de benzer uygulamaları hayata geçirdi. Örnek olmak gurur verici. Umarım daha da çoğalır ve çocuklarımız, ellerindeki akıllı cihazları daha yararlı ve verimli bir şekilde kullanırlar.”

Çocuklar neler öğreniyor?

 

Kod Atölyesi

Çiftçi önce her çocuğun zorunlu olarak kod atölyesinde eğitim aldığını belirtiyor. “Peki okullarında aldıkları eğitimler bu çalışmaları takip etmelerinde yeterli oluyor mu?” sorusunu yönelttiğimde Çiftçi, “Yeterli olmasa bile bu çocukları bilgisayarı sevdikleri için 1-0 önde başlıyorlar. Örneğin kodlama programında bir karakter buluyorlar ve bunu hareket ettirerek hedefe ulaştırmaları lazım. Yolu belirlemesi gerekiyor; o yolun da en doğru ve en kısa yol olması gerekiyor. Bunu yapabilmeleri için matematiği öğrenmeleri, sistematik ve alternatif düşünme becerileri kazanabilmeleri, olaylar arasındaki bağlantıları kurabilmeleri, yaratıcı düşünme becerileri geliştirmeleri gerekiyor. İşte biz çocuklara bunları veriyoruz” diyor.

8 hafta süren eğitim kapsamında çocuklara bilgisayar nedir ve nasıl çalışır, programlamaya başlamadan önce bilinmesi gerekenler, algoritma ve akış diyagramı, bloklarla çalışma, ayıklama işlemi, döngüler, koşul yapıları, değişkenler, fonksiyonlar, sahne yapısı, karakterlerle çalışma, seslerle çalışma, resimleri kullanma, 3 boyutlu ortamda video grafik tasarlama, yaratılan nesnelere komut atama ve yaratıcı senaryo üretme teknikleri öğretiliyor.

3D Yazıcı Atölyesi

3D Yazıcı Atölyesi, çocukların tasarım ve inovatif düşünce sistemini desteklemek, hayal gücünü geliştirme ve tasarım oluşturma kabiliyeti kazandırmak, yaratıcılık ve görsel sanatları üç boyutlu tasarlamak, tasarım, yazılım, grafik ve diğer görsel becerileri kazandırarak atölye ortamında güvenli çalışma prensiplerini sağlamayı hedefliyor.

Eğitim kapsamında çocuklar 3 boyutlu çizim programlarının tanıtımı ve işlevi, kullanılacak araç kutusu ve fonksiyonlarının tanıtımı ve uygulaması, perspektif çizim, geometrik şekillerin çizimi, ölçme teknikleri ve 3D Print işlemi öğretiliyor.

Robotik Atölyesi

3D Robot Atölyesi, çocuklara robot kavramını ve çalışma prensibi, temel bilimsel prensipleri, sistematik çalışma düzeni, robot hareketlerini kavranmak ve bunun doğrultusunda programlamak, olan malzemeyle en verimli üretimi yapmak, atölye ortamında güvenli çalışma prensipleri kazandırmayı hedefliyor. Eğitim kapsamında robotun ne olduğu, nasıl yapıldığı, robot parçalarının tanıtımı, sensörlerin ne işe yaradığı, parçaların uygun şekilde birleştirilmesi, robotu çalıştırma ve kullanmayı öğrenme becerisi ve serbest robot çalışması yaparak uygun şekilde programlama bilgisi çocuklarla paylaşılıyor.

Arduino Atölyesi

Arduino Atölyesi’nde temel elektrik ve temel elektronik bilgisi, arduino yazılımının temel kodlarını öğrenme ve yazma, elektronik devre elemanlarını kullanarak devre oluşturma, proje planlama tekniklerini öğrenme, gerekli cihazların planlanıp elde edilebilirliğini araştırma, daha önce edinilmiş kod robot tasarım bilgilerinin üst seviyelere çıkartma, takım çalışması prensiplerini kazanma, ortaya çıkan ürününü testini yaparak kontrol becerisini geliştirme, proje üretme ve atölye ortamında güvenli çalışma prensiplerini kazanma becerileri geliştiriliyor.

Arduinonun ne olduğu, ne işe yaradığı, arduino mikro denetleyici kullanımı, C++ ne olduğu, C++ dili genel tanımı ve kodları, elektronik malzemeler ve kullanımı, elektrik devreleri ve çalışma prensipleri, basit elektrik devresi hazırlama ve çalıştırma, elektrik ve elektronik devre elemanlarını tanıma ve kullanarak proje tasarlama eğitim kapsamında çocuklarla paylaşılıyor.

Özlem Yüzak