Giyinirken dikkat! Başarınız buna bağlı olabilir.

Öne Çıkanlar Toplum

Giyiminiz, düşüncelerinizi, müzakere yeteneğinizi ve hatta hormon seviyenizi ve nabzınızı nasıl etkiliyor? Şık giyinmek iyi de, çok şık giyinmek ters etki yapabilir! Yaptığınız işe uygun giyim, başarıyı olumlu etkiliyor.

İçinde güvenli ve rahat hissettiğiniz kıyafet, yaptığınız işe odaklanmanızı sağlıyor. Tabii, iş ortamınızın kıyafet yönetmeliğine uymak kaydı ile.


Giysilerin üzerimizdeki psikolojik etkileri üzerine yapılan laboratuvar çalışmaları gösteriyor ki, şık ve havalı giyindiğimiz zaman kendimizi yenilenmiş hissediyoruz. Yani bedenimizde biyolojik bir şeyler oluyor.

Eğer işinizle ilgili büyük hayalleriniz varsa, duruma uygun giyinmelisiniz: Mesela bir takım elbise. Social Psychological and Personality Science dergisinde (Ağustos 2015) yayınlanan bir makaleye göre, giyinip kuşanmak, soyut düşünmeyi, yaratıcılığı ve uzun dönem strateji geliştirmeyi olumlu yönde etkiliyor. Bu etki, güçlü hissetmek ile ilişkilendiriliyor.

Günlük giysiler, görüşmelere zarar verebiliyor. Amerikan Psikoloji Birliği'nin (American Psychological Association) Aralık 2014'te yayınladığı bir araştırmaya göre, erkek deneklere günlük kıyafet, takım elbise ve eşofman giydirilerek ikili görüşme yapmaları istendi. Takım elbise giyenlerin yaptıkları görüşmeler, diğer iki gruba göre çok daha verimli ve karlı geçti. Günlük kıyafet ve eşofman giyerek görüşme yapanların testosteron seviyesi ise düşüktü.

İşinize uygun giyinmek başarımı artırıyor

Journal of Experimental Social Psychology dergisinde Temmuz 2012’de yayınlanan bir araştırmaya göre, beyaz bir laboratuvar önlüğü giyen deneklerin odaklanmayı gerektiren bir görevdeki hata oranları %50 azaldı. Bir başka dikkat gerektiren görevde ise, doktor önlüğü giydikleri söylenen grup, ressam önlüğü giydikleri söylenen gruba göre çok daha iyi performans gösterdi.

2004 Olimpiyatları’nda derece kazananların maviden ziyade kırmızı renk giymiş oldukları görülüyor. Journal of Sport and Exercise Psychology dergisinde Şubat 2013’te yayınlanan bir rapora göre, benzer yaş ve beden ölçülerine sahip 28 erkek sporcunun mavi ve kırmızı forma giyerek birbirleriyle yarışmaları istendi. Kırmızı renkte forma giyenler, mavi renge göre daha ağır yük kaldırabildiler ve kalp atışları daha hızlıydı. Ancak bu fizyolojik değişikliklere rağmen daha başarılı oldukları söylenemez.

Çok şık olmaya çalışmanın olumsuz etkisi

Başka bir çalışmada kadın denekler ikiye ayrıldı. İki gruba da ünlü bir markanın orijinal gözlükleri verildi, fakat bir gruba gözlüklerin 'taklit' olduğu söylendi. Güneş gözlüğünün taklit olduğunu düşünen denekler, nakit ödeme yapmaya dayalı bir laboratuvar deneyinde diğer gruba göre daha sık hileye başvurdular. İşin tuhafı: Daha sonra her iki gruba da "Sizce kimler daha çok hile yapmıştır?" diye soruldu. Her iki gruptakiler de ağırlıklı olarak "Taklit gözlük takanlar" yanıtını verdiler. Psychological Science dergisinde Mayıs 2010’da yayınlanan bu çalışmanın sonucuna göre, sahte güneş gözlüğü takan kişi kendisini yeterince özgün ve değerli hissetmiyor ve gayriahlaki davranışlar sergileyebiliyor.

Kırmızı spor ayakkabı etkisi

Hepimiz insanları kılığına, kıyafetine göre yargılıyoruz. İnsanlar, genellikle beklentileri karşılayan kıyafetleri tercih ediyorlar: Bir cerrah ameliyat giysisi giymeli, küçük erkek çocuğu ise maviler içinde olmalı gibi.

Journal of Consumer Research dergisinde Haziran 2014’te yayınlanan bir makale, gözlemcilerin, düzene uymayan kişi hakkında ne düşündüğünü ele aldı. Buna göre, siyah kravatlı bir etkinliğe kırmızı papyonu ile katılan bir adamın, daha yetkin biri olduğu ve daha iyi bir mevkide çalıştığı düşünüldü. Ders verirken, beklenenden farklı olarak, Converse marka kırmızı spor ayakkabı giyen profesör, yeterlik ve statü değerlendirmesinde katılımcılardan yüksek not aldı.

Sonuçlar, bu tip hafif sapmaların, yani özgünlüğün, insanların değer yargılarını olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Çünkü, bu bireyler risk alabilecek kadar güçlü oldukları mesajını veriyorlar.