Prof. Dr. Ayhan Okçuoğlu Çavdar’ı kaybettik

Öne Çıkanlar Toplum
Prof. Dr. Ayhan Okçuoğlu Çavdar’ı kaybettik

Türkiye’nin ilk pediatrik onkoloğu ve hematoloğu olan, alanında çok sayıda araştırma yayınları ve 326’sı İngilizce olmak üzere toplam 439 yayını bulunan, Türk Hematoloji Cemiyeti kurucusu, İnternasyonal Pediatrik Onkoloji Derneği (SIOP) ve “Amerikan Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Derneği”ne (ASPHO) Türkiye’den seçilen ilk üye, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) kurucu üyesi ve seçimle gelen İlk başkanı olmasının yanında daha birçok çalışmaya imza atan Prof. Dr. Ayhan Okçuoğlu Çavdar'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

 

1930 yılında Adana'da dünyaya gelen Çavdar, 1947'de Erenköy Kız Lisesi'ni ve 1953'te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, aynı fakültede Pediatri Kliniği'nde 1961′de doçent, 1966′da profesör oldu. 1975-1982 yıllarında TÜBİTAK tarafından desteklenen Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji ve Çinko Eksikliği birimlerini kurdu ve başkanlıklarında bulundu. 1987′de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Araştırma Merkezi'ni kuran Prof. Çavdar 1987-1993 yıllarında bu merkezin başkanlığını yürüttü. 1993′te Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) kurucu üyesi oldu ve aynı yıl seçimle TÜBA başkanlığına getirildi. 1997′de Tübitak Eser Elementler Çalışma Grubu’nu kurdu ve başkanlığını yürüttü (1997-2002). Prof. Çavdar 1997′de ikinci kez TÜBA başkanlığına seçildi (1997-2000). 2000 yılında kendisine Kurucu Başkan unvanı verildi ve Şeref Üyesi seçildi. Birçok ödül, teşekkür ve takdir belgesi ve şiltin sahibidir.


Prof. Çavdar'ın temel bilimsel araştırma konuları:

Çocukluk çağı akut lösemileri
Çocukluk çağı lenfomaları
Eser element araştırmaları
Anormal hemoglobinler ve thalassemia

Avrupa Bilimler Akademisi (ALLEA) toplantısında tek kadın başkan
Avrupa Bilimler Akademisi Cemiyeti (ALLEA) bizi başkan olarak davet etti. Çeşitli Avrupa ülkelerinde toplantılar yapılıyor, bir tek kadın başkan yoktu. Eğitim tartışmaları yapılıyor ve kadınlar bilimsel çalışmalara az ilgi duyuyorlar diye görüş öne sürüldü. Böyle bir hüküm vermenin kadınlara haksızlık olduğunu söylediğimde, “Bizde hemen evlenip bilimden uzaklaşıyorlar, sizde nasıl böyle bilim kadınları oluyor” dendi. “Türkiye hakkında bilginiz her halde zayıf. Büyük Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye Cumhuriyeti'nden geliyorum. Üniversitelerimizde de kadın öğretim üyeleri bir hayli mevcut” dedim.

Prof. Çavdar'ın cenazesi, 28 Haziran Cuma günü Ankara Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonu'nda saat 11.00'de düzenlenecek olan törenden sonra, Kocatepe Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakiben Cebeci Asrı Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Kaynaklar:

http://kanbilim.com/?p=1721 

http://fesraoz.blogspot.com/2011/07/tibbin-duayenleri-ayhan-okcuoglu-cavdar.html

http://www.medicine.ankara.edu.tr/2019/06/25/prof-dr-ayham-okcuoglu-cavdar-hocamizi-kaybettik/