Rahmi Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na verildi

Öne Çıkanlar Toplum
Rahmi Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na verildi

Koç Üniversitesi tarafından, Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”nın ikincisi Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na verildi.

Bu yıl iktisadi, idari, sosyal, insani bilimler ve hukuk kategorisinde verilen ödüle Acemoğlu, makroekonomik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve politik ekonomi konularında çığır açan katkıları nedeniyle hak kazandı.

Acemoğlu, yaptığı konuşmasında dünyanın en kritik dönemlerinden birini yaşadığına dikkat çekerek "Dünya en kritik dönemlerinden birinden geçiyor. Birçok ülkede demokrasiden çok ciddi geri adımlar  atılıyor; ekonomi tamamen değişiyor. Yeni teknolojiler, robotlar, yapay zeka, küreselleşme tamamen değişiyor. Terörizm artıyor, insanlar dünyanın her yerine hızla yayılıyor. Tüm bunlar dinamikleri de değiştiriyor. Her ülke kamuoyu arayış içinde. Tüm bunlar devletlerin daha güçlü olmasını gerektiriyor ama aynı anda sivil toplum da güçlenmez ise her şey daha da kötüye gider. Bunu unutmayalım" dedi.


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise, “Amacımız, ülkemizde uluslararası nitelikte, yaratıcı, bağımsız ve tarafsız düşünebilen, liderlik vasıflarına sahip yetkin mezunlar verecek; özgür düşünce ile bilimin sınırlarını ilerleterek, Türkiye ve insanlığa hizmet edecek örnek bir üniversite kurmaktı. Atatürk’ün 'İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır…' sözünü kendimize şiar edinerek temelini attığımız Koç Üniversitesi, yıllar içinde bilimsel ve akademik çalışmalarıyla hür ve ilerici düşüncenin çekim merkezi haline geldi. Yola çıkarken belirlediğimiz hedeflerimizden taviz vermeden, görevlerimizi aksatmadan 24 yıldır çalışıyor, ülkemizin ve dünyanın en iyi eğitim kurumları arasındaki yerimizi her geçen yıl sağlamlaştırıyoruz” dedi.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na aday olacak bilim insanları, Koç Üniversitesi tarafından çeşitli bilim dallarında uzman isimlerden oluşan beş kişilik Seçici Kurul üyeleri tarafından belirlendi. Bu yılki Seçici Kurul’da, dünyanın en önemli kurumlarından, Prof. Dr. Dani Rodrik (Harvard Üniversitesi), Prof. Dr. Yasemin Soysal (Essex Üniversitesi), Prof. Dr. Seyla Benhabib (Yale Üniversitesi), Prof. Dr. Gülrü Necipoğlu – Kafadar (Harvard Üniversitesi) görev yaptı. Başkanlığını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın yaptığı Seçici Kurul tarafından belirlenen adayların çalışmaları Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ne bildirildi. Mütevelli Heyeti bu değerlendirmeler ışığında seçimi gerçekleştirdi.