Kentlerdeki yeşil alanlar çocuk beynine iyi geliyor

Öne Çıkanlar Toplum
Kentlerdeki yeşil alanlar çocuk beynine iyi geliyor

Aslında kentlerdeki yeşil alanların ne kadar önemli olduğunu birçok araştırma göstermişti. Mesela sokaktaki ağaçlar, havadaki toz ve zararlı maddeleri temizleyen yeşil havalandırma sistemi görevini görüyor. Yeşil alanlı semtlerde yaşayan insanlar bu yüzden kalp dolaşım hastalıklarına, diyabet ve diğer uygarlık hastalıklarına daha ender olarak yakalanıyorlar. Yeşil alanlar öte yandan beynimize de iyi geliyor. Ormanlık alana yakın yaşayan şehirlilerin beyninde daha az kronik stres izleri görülüyor.

Ancak bu bilgilere rağmen bu güne dek, “kent içindeki yeşil alanların çocuk beyni ve zihinsel gelişimleri” üzerine çok az araştırma bulunuyordu. Ama yeşil alanların pozitif etki yaptığını gösteren birçok faktör var. Mesela yeşil alanlarda hareket etme olasılığı daha yüksek ve sporun zihinsel yetiyi tetiklediği de bilinmekte.

Ayrıca daha iyi hava kalitesinin konsantrasyon ve rahatlama açısından da olumlu etki yapıyor biliniyor. Bu tahminlerin ne kadar doğru olduğunu araştırmacılar İngiltere’nin farlı yerlerinde yaşayan 11 yaşında 4758 çocukla bir araştırma yaptılar. İlk önce uydu görüntüleriyle, çocukların oturdukları bölgede ne kadar yeşil alanın bulunduğu tespit edildiği gibi anne babaların yardımıyla sosyoekonomik çevre hakkında bilgi edinildi. Tüm bunlardan sonra çocuklara standart mekansal çalışma belleğiyle ilgili bir test yapıldı. Mekânsal çalışma belleği okul çocuklarının matematik yetileriyle yakından ilişkili.


Ve araştırmadan çıkan sonuca göre yeşil alanı bol olan semtlerde yaşayan çocuklar, bilişsel testlerde daha az hata yapıyorlar. Bu etki ailenin geliri, eğitimi, spor ve sosyoekonomik çevre dikkate alındığında da kalıcı oluyor. Yeşil alanlı bölgelerde yaşayan çocukların bilişsel yetilerinin yüzde 4,1 oranında daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu etki gerçi çok fazla değil ama yine de önemli bir bulgu. Bu daha iyi şehir planlaması için tetikleyici olabilir. Şehirde yaşayan çocuklara daha fazla yeşil alan veya yeşil alanlarda eğitim olanakları sunulabilir.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak