Vikingler’e ait en büyük hazine bulundu

Öne Çıkanlar Toplum
Vikingler’e ait en büyük hazine bulundu

Amatör araştırmacılar Danimarka’daki bir tarlada Viking devrine (İ.S. 9. yy) ait en büyük hazineyi buldular. Toplam ağırlıkları bir kilo gelen altın takıların Viking seçkinlerine ait olduğu sanılıyor. Kendilerini “Team Rainbow Power” olarak adlandıran grubun, Vejen beldesindeki bir tarlada detektörleriyle dolaşırken yedi bilezik bulduklarını bildiren Kopenhag Ulusal Müzesi, hazineyi rahat bir şekilde inceleyebilmek için kesin buluntu yerini açıklamadı. Ayrıca benzer hazinelerin bulunabileceği de varsayılmakta. İ.S. 900 yılına ait bileziklerden altısı altından bir tanesi ise gümüşten üretilmiş.

Altın bileziklerden bir tanesi 10. yy’ın başlarından 975 yılına kadar İskandinavya’da çok yaygın olan Jelling stiline göre işlenmiş. Viking devri aslında buluntuların çoğunun gümüş olması nedeniyle “gümüş çağı” olarak bilinir diyor Viking uzmanı Peter Pentz. “Altın buluntular genelde enderdir ve daha çok diğer buluntuların bir parçası olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden de yeni hazine özel bir keşif.” Bundan bin yıl kadar önce Vikingler Kuzey Avrupa kıyılarında yaşayanlar için korkunç savaşçılar ve fatihlerdi. Fakat kaba insan ve yağmacı tablosu aslında Vikingler'in çok yönlü yaşamının sadece küçük bir ayrıntısıdır. Vikingler aynı zamanda becerikli zanaatçi ve tüccardılar, kıtalara yayılmış bir ticaret ağına sahiptiler.

Kaynak: http://natmus.dk/presse-og-nyheder/#/pressreleases/amatoerarkaeologer-finder-danmarks-stoerste-guldskat-fra-vikingetiden-1440860  ve  www.thelocal.dk/20160616/largest-ever-viking-gold-collection-found-in-denmark