Yazarımız Bozkurt Güvenç’i kaybettik

Öne Çıkanlar Toplum

Bozkurt Güvenç’in cenazesi, 14 Aralık 2018 Cuma, saat 10.45’te Beytepe Kongre Merkezi’nde düzenlenecek törenden sonra Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı Aile Kabristanı'nda defnedilecektir.

Bilge çınarımız ve yazarımız Bozkurt Güvenç'i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Uzun yıllar boyunca CBT'ye ve 2016'dan beri Herkese Bilim Teknoloji'ye birbirinden değerli yazıları ile katkı sağlıyordu. Sevgili Doğan Kuban ile birlikte, HBT olarak hazırladığımız İki Bilge Konferansı'nda birikimlerini aktarıyordu.


Doğan Kuban ve Bozkurt Güvenç'in 2 yıl önce yayınladığımız "Çağdaşlık ve Uygarlık" ilişkisi üzerine söyleşisini izleyebilirsiniz:

Bozkurt Güvenç bir asker ailesinin çocuğu olarak 1926 yılında Samsun'da doğdu. İlk ve ortaokulu babasının vazifesi gereği farklı şehirlerde okudu. Daha sonra Istanbul'da Kabataş Lisesi’nde yatılı okudu. Üniversite eğitimine İTÜ'de başladı ve bir yıl devam ettikten sonra devlet bursuyla ABD'ye gitti. 1950 yılında, mimarlık öğrenimini tamamlayarak Türkiye'ye geri döndükten sonra bir süre TCDD'de çalıştı. 1952'de evlendi. Çok partili sisteme geçişi izleyen Demokrat Parti döneminde eğitim, felsefe ve yabancılaşma sorunlarıyla ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi’nde Antropoloji Bölümü'nü kurdu. 1969'da doçent, 1977'de profesör unvanlarını aldıktan sonra 1993'te emekli oldu.

Güvenç, araştırmalarında insan, kültür, eğitim ve değişim sorunlarına odaklandı. Ayrıca 1974'te Bülent Ecevit tarafından Başbakanlık Kültür Müsteşarı olarak atandı.

Türk Kimliği kitabı; Güvenç'in Türk kültür tarihinin, Orta Asya bozkırlarından bugünkü Türkiye topraklarına kadar olan yolculuğuyla birlikte sistematik bir biçimde sosyolojik, teolojik ve siyasi açıdan ele aldığı araştırmalarının bir ürünüdür. Kitap 1992 yılında basılmıştır.

Eserleri

Nereden Başlayalım & Eğitimin ABC’si
Kültür ve Eğitim
Kültür ve Demokrasi
Sosyal Kültürel Değişme
Kadın Sorunları Sözlüğü
Demokrasi Din Devlet & Geçmişten Günümüze Görüşler-Denemeler
İnsan ve Kültür
Türk Kimliği & Kültür Tarihinin Kaynakları
Dünyanın Sonu mu?
Sosyal Kültürel Değişme
Anılardan Sayfalar
Kültürün Abc'si
Demirel'e Yazdıklarım
Kültür Konusu ve Sorunlarımız
Japon Kültürü
Güldüşün Fıkraları Abeceli Bir Deste
Türk-İslam Sentezi
Osmanlı'dan Cumhuriyete Kültürümüzde Batı Etkileri

Çevirileri

Erich Fromm’dan (Özgürlük Sorunu, Özgür İnsan)
Octavio Paz’dan (Yalnız Dolambacı, Cem)
Ben Ferrington’dan (Darwin Gerçeği, Çağdaş)
Will ve Ariel Durant’dan (Tarihten Dersler, Cem)
Calvin Wels’ten (İnsan ve Dünyası, Remzi)