‘Bitki olmadığından eminiz ama hayvan da diyemiyoruz’

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
‘Bitki olmadığından eminiz ama hayvan da diyemiyoruz’

Paris’te bir hayvanat bahçesi, mantar gibi görünen fakat bir hayvan gibi davranan tek hücreli, gizemli bir canlıyı sergilemeye başladı. Hayvanat bahçesinin bağlı bulunduğu Paris Doğa Tarihi Müzesi müdürü, bu canlının bitki olmadığından emin olduklarını fakat bir mantar mı yoksa hayvan mı söyleyemediklerini belirtti.

‘Blob’ adı verilen organizma beyne sahip olmadığı halde sorun çözme becerisine sahip (örneğin bir labirentte çıkışı bulabiliyor); gözleri, ağzı ya da bir midesi olmasa da yiyeceklerini tespit edip tüketebiliyor. Yaklaşık 720 farklı cinsiyette olabilen bu canlı, parçalara ayrıldığında kendini hızlıca iyileştirebiliyor.

Organizmaya ismi, 1958 yılında yayınlanan korku filmi The Blob'a atfen verildi. Film, önüne çıkan her şeyi yok eden bir yaratığı konu alıyor.


Sıra dışı özelliklere sahip olan blob, protistler gubuna dahil olan cıvık mantarların (Physarum polycephalum) bir türü.

Protistler hayvan, bitki ya da mantar olarak değerlendirilemeyen tek hücreli canlılardır. Cıvık mantarlar ise, mantarlara benzer özellikler taşıyan protist türleridir ve 1000'e yakın türü tespit edilmiş durumda. Cıvık mantarlar, bir araya gelmiş tek hücrelilerden oluşan organizmalar topluluğudur. Parçalara ayrılmaları durumunda kısa sürede tekrar bir araya gelirler. Birbiriyle karşılaşan cıvık mantarlar birleşip tek bir organizma topluluğu haline gelebilir. Bilim insanları, 1958 yapımı The Blob filmine cıvık mantarların ilham verdiğini düşünüyor.

Kaynaklar

https://www.reuters.com/article/us-france-zoo-blob/paris-zoo-unveils-the-blob-an-organism-with-no-brain-but-720-sexes-idUSKBN1WV2AD

https://www.sciencealert.com/paris-zoo-s-new-blob-exhibit-is-no-monster-but-something-we-can-all-learn-from

https://www.pbs.org/newshour/science/the-sublime-slime-mold