Kelliğin tedavisi mümkün mü?

Soru ve Yanıt
Kelliğin tedavisi mümkün mü?

Soru: Kök hücreler kelliği tedavi edebilir mi?

Yanıt: Rockefeller  Üniversitesi’nden biyokimyacı Elaine Fuchs’un başkanlığında yürütülen bir çalışmada, çıplak bir kafada yeni saçların çıkmasını sağlayan kök hücreleri ayrıştırıldı. Bu çalışma vücudun kendini nasıl yenilediği konusuna da ışık tutuyor.

Bir yaralanma olayından sonra derinin kendi kendini yenilemesini inceleyen bilim insanları, deride kök hücreleri bulunduğunu düşündüler.  Bu güne dek kimse bu hücrelerin derinin neresinde bulunduğunu ve kaç çeşidi olduğunu bilmiyordu.


Fuchs ve arkadaşları floresan işaretler kullanarak, fare derisindeki iki belirgin kök hücresi popülasyonunu ayrıştırmayı başardılar. Bilim insanları daha sonra bu hücreleri çıkartarak, genetik olarak tüysüz bir farenin derisine yerleştirdiler. Bu iki tip kök hücresi de farenin derisi üzerinde yoğun tüylerin gelişmesini sağladı. Hücreler yalnızca tüyleri değil, ter ve yağ bezlerini de oluşturdu.

Bu kök hücreleri embriyolardan alınan kök hücrelerinden farklıydı. “Embriyonik kök hücreleri pluripotent, yani herhangi bir doku tipine dönüşecek yetenektedir” diye konuşan Fuchs, “Biz bu kök hücrelerinin multipotent, yani deri üzerindeki herhangi bir yapıya dönüşebilecek yetenekte olduğunu biliyoruz” diyor.

Fuchs şimdi benzer hücreleri insanlarda da ayrıştırmayı deniyor. Kellik tedavisi konusunda şöyle konuşuyor: “Kelliği tedavi etmek için, saç tellerinin birbirlerine ne zaman büyümeleri gerektiğini söylemek için kullandıkları kimyasal yolları saptamamız gerek. Bu da epey zaman alacak.”