Diyabet hastalarının bileğine mini laboratuvar

Öne Çıkanlar Sağlık
Diyabet hastalarının bileğine mini laboratuvar

Diyabet hastaları günde üç ila altı kez kan şekerlerini ölçmek zorundalar. Bunun için parmaklarına iğne batırarak kanı özel test makinesinde test ederler. Bu şekilde kan şekeri seviyesini öğrenerek kullanacakları ensülin miktarını belirler.

Bu zahmetli iş yerine otomatik bir sistem olsaydı çok daha pratik olurdu. Ve ne iyi ki bu düşünce yakında gerçeğe dönüşebilecek. Nitekim Koreli bilim insanları diyabet hastasının bileğine yapıştırılarak kullanılabilen plaster büyüklüğünde bir mini laboratuvar geliştirdiler. Kan şekerini ter üzerinden ölçen alet, glikoz seviyesinin yükselmesi halinde mikro iğnelerle kana etki maddeleri (ensülin dışında örneğin Metformin de verilmesi gerekebiliyor) aşılıyor.

Alet, saydam bir plaster biçiminde. Sensör implantı gerekmiyor, hastalar ölçüm aletini bileklerine yapıştıracaklar. Entegre sensörler, iki boyutlu karbon ve altından üretilmiş ve bunlar taşınabilir elektrokimyasal analiz aletiyle bağlantılı. Bu alet ise ölçüm verilerini akıllı telefona iletiyor. Sistemin işlerliği fareler ve iki hasta üzerinde kanıtlandı. Uzmanlar bundan sonra piyasaya uygun bir alet geliştirmek için çalışırken, sensörlerin ömür süresini ve spor veya aşırı sıcakta fazla terleme durumunda ne olacağını test edecekler.


Kaynak: www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2016.38.html