Dünya’daki elektronik çöpün ağırlığı, Çin Seddi’nden daha fazla

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Dünya’daki elektronik çöpün ağırlığı, Çin Seddi’nden daha fazla

Günümüzde dünya genelinde ortaya çıkan elektronik çöpün ağırlığı 57,4 milyon ton. Elektronik çöpün ağırlığı Çin Seddi’nin ağırlığından bile fazla. Günümüzde hemen hemen herkesin evinde kullanılmayan elektronik eşya bulunuyor. Uzmanlar kullanılmayan bu cihazların yenilenebilir olması gerektiğini söylüyorlar. Çünkü hem kullanılmayan hem de yeni üretilen elektronik cihazlar yüzünden çevre git gide daha fazla zarar görüyor.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Elektronik Çöp Günü (E-Waste Day) konferansında uzmanlar kullanılmayan elektronik cihazların yeniden değerlendirilmesi konusunu hatırlattılar. Global E-Waste Monitor 2020’ye göre 2019 yılında dünya genelinde 53,6 milyon ton  elektronik atık oluştu. Tahminlere göre 2021 yılında bu oran 57,4 milyon tonu bulacak. Elektronik atık yıldan yıla yüzde üç ila dört oranında artıyor. Bu şekilde devam ettiği taktirde elektronik çöp yığınının ağırlığı yaklaşık olarak 74 milyon ton olacak.

Elektronik çöpün artışının sorumlusu, elektronik cihazların daha fazla kullanılması ve daha kısa ömürlü oluşları. Ayrıca onarılmalarının da zor olmaları diğer bir sorun. Elektronik atıklar, cihazlarda çok fazla toksik malzemenin kullanılıyor olması nedeniyle de çevreye zarar veriyorlar. Örneğin eski buzdolaplarında ozona zarar veren maddeler var. Bunlar doğru bir şekilde imha edilmediklerinde çevreye yayılıyorlar. Akıllı telefonlarda büyük oranda değerli madenler bulunuyor. Bir milyon telefonda ortalama olarak 24 kilo altın, 16.000 kilo bakır, 350 gram gümüş ve daha birçok değerli hammadde kullanılıyor.


Uzmanlar bunların yeniden değerlendirilebileceğini söylüyorlar. Yeni telefonlar için yeni hammaddelerin ilk önce doğadan elde edilmesi gerekiyor ki bu da doğaya fazlasıyla zarar veriyor.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak