Kar neden beyazdır?

Fizik ve Uzay Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Kar neden beyazdır?

Yoğun kar yağışlı bir geceden sonra uyandınız. Pencereden dışarı bakarsınız ve bembeyaz bir dünya görürsünüz. Ancak bir musluğu ve derin dondurucuyu açtığınızda sıvı su ve buzun genellikle saydam göründüğünü fark edersiniz. Halbuki ikisi de sudur. Peki ama kar neden beyazdır?

Doğası gereği saydam bir madde olan H2O’nun nasıl beyaz bir şeye dönüşebileceğini anlamak için Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden fizik profesörü Kenneth Libbrecht’in yaptığı şu benzetme size yardımcı olabilir: “Elinize bir parça cam alırsanız tıpkı su gibi saydamdır, arkasını görürsünüz. Neden sonra bir çekiçle bu camı kırıp küçük cam parçalarına ayırırsanız, şimdi beyaz bir yığınla karşılaşırsınız.”

Libbrecht'e göre bu farkın anahtarı optik: Işığın bir pencere camı gibi saydam ama tek bir yüzeyle etkileşime girmesi ile kırık cam gibi çok yönlü yüzeylerle nasıl etkileşime girdiği her şeyi açıklıyor. Aynı durum kar için de geçerli.


Optik bilimine göre, ışık bir nesneye çarptığında ya iletilir ya da yansıtılır. Işık, tek parça cam veya buz gibi pürüzsüz bir yüzeye çarptığında görünür ışınları genellikle bozulmadan doğrudan iletilir. Bu sebeple de gözlerimiz, nesneleri yalnızca nesneden yansıyan veya nesnenin soğurduğu ışık dalgalarını işleyerek gördüğü için cam ve buz genellikle net görünür.

Bununla birlikte, kırık cam durumunda artık sayısız pürüzlü yüzey mevcuttur. Işık bu düzensiz yüzeylere çarptığında her yöne yansır ve dağılır. Atmosferik Araştırmalar İçin Üniversite İşbirliği’ne (UCAR) göre, şekil ve yapı olarak değişen yüzlerce (belki milyonlarca) minicik buz kristalinden oluşan kar taneleri için de aynı durum geçerli.

Cam parçalarına veya kar tanelerine çarpan ışık, eşit olarak geri yansıtıldığından bu ışınlar, birlikte beyaz görünen görünür ışığın (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor) tüm dalga boyu renklerini içerir. Bu yüzden kara baktığımızda gözümüz sadece beyaz görür.

Kırmızı kar diye bir şey var mı?

Karın doğal rengi beyaz olsa bile daha etkileyici tonlar aldığı da olur. “Karpuz kar” olarak da bilinen pembe veya kırmızı renkli kar da belgelenmiş durumda. Kırmızı karın nedeni, bir tür soğuk seven tatlı su yosunundan gelir.

Benzer şekilde diğer parçacıklar ve organizmalar da kara renk verebilir. Bu nedenle Libbrecht, varsayımsal olarak, karın gökkuşağının herhangi bir rengini alabileceğini kabul ediyor.

Gerçekleşmesi imkânsız bir şey için “Ancak kırmızı kar yağdığında” demeden önce bir kere daha düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Kaynak: Live Science