Bu dergi bilgi, bilim, gelecek dolu…

Müfit Akyos Y
Bu dergi bilgi, bilim, gelecek dolu…

Her hafta 24 sayfalık bir dergiyi bilim, bilgi ve gelecekle dolu dolu okurlarınıza sunmak isteseniz neler koyardınız? Bilimin sonsuz ufuklarında dolaşarak bilimsel, teknolojik, toplumsal konuları en anlaşılır dille ve günceli de izleyerek her hafta yediden yetmiş yediye geniş bir kesimin ilgi ve beğenisine sunmak için bir iddianızın olması gerekir. Bu iddiayı kısaca bilim ve bilgiyi erişilebilir kılmak ve bilim okuryazarlığını yaygınlaştırmak olarak tanımlayabiliriz.

2022’de yayınlanan 51 sayıda bu iddiayı paylaşan 104 isim yazı yayınladı. Bu sayıya sekiz köşe yazarı ve dergi kadrosunda yer alan beş isim dahil değil.

Dergide, Bilim inkarcılığı / Bilim dünyası ölüme meydan okuyor / Dünya yol ayrımında: Ya barış ve işbirliği ya da savaş ve kriz / Gerçek dışılık mı kazanacak yoksa akıl mı üstün gelecek? / Biyoteknoloji: Dünyayı dönüştüren büyük güç / Ayı parselleyip sömürgeleştirme dönemi başladı / Bilim kanseri kuşatıyor / Covid ‘beyin sisi’ ile vurdu / Tarım mı Sanayi mi? / Uzayı ve hayatı anlamada yeni devrim başladı / Söz martıların: Öfkeliyiz… Neden mi? / Temel sorun: Dağılmayan gelir – Artan sefalet / Nobel devrimci buluşları ödüllendirdi / Fizyon enerjisi / Bilime göre Dünya Kupası’nı kim kazanacak? / Biyo çeşitlilik kaybı korkunç… gibi kapak konuları öne çıktı.


Derginin sürekli başlıklarından Araştırma Gündemi’nde geniş bir yelpazede bilim haberlerine, Bilim ve Beslenme’de doğru ve güncel bilgilere, Tekno Vitrin’de yenilikçi teknolojik ürünlerin son örneklerine, tam sayfaya çıkmasını dilediğim Meraklı Çocuk’ta, büyükler için de merak uyandıran konulara, zihin faaliyetleri için bulmaca, satranç, ilginç sorular ve sudokuya yer verildi. Tanol Türkoğlu’nun Dijitalem’i kısa haber, yorum ve aforizmalarıyla bağımlılık oluşturacak içerikte. Tayfun Akgül’ün her bir karikatürü bir köşe yazısına bedel. Hayvanlar Dünyası, dünyayı bizimle paylaşan canlıları bilimsel olarak gündemimize soktu. Bilim dünyamızdaki hemen hiçbir ödül atlanmadı, tanıtıldı. Bilim kadınlarımız öne çıkartıldı. Bilim tarihi konuları ve bilim insanlarının tanıtımına yer verildi.

Dünyaya ve ülkemizin aydınlık geleceğine bilimin penceresinde bakan okurlarımız, yukarıda özetlenenleri her hafta sizlere ulaştırmanın yükünü büyük ölçüde taşıyan Özlem Yüzak ve Orhan Bursalı’ya HBT’nin bir yılını sordum. Şöyle özetlediler:

HBT Canlı Yayın

“HBT de ekonomik krizlerden etkileniyor, mesela 1000 adet daha fazla satsak, bu etkiyi azaltabiliriz ama bunu yapamadık. Fakat meraklı bir okur kitlemiz oluştu, henüz HBT’yi ülke çapında tanıtamadık, dolayısıyla potansiyel olarak HBT’yi satın alabilecek 1-2 kat daha [okuru] olduğunu görüyoruz.

En iyi gelişme HBT Canlı’yı başlatma kararımız, video yayını izleniyor ve bundan kaçmamız mümkün değil. Bu yayının HBT dergisinin görünürlüğünü arttıracağını, bunun yanı sıra tabii çok daha önemlisi, bilimsel haber yorum tartışmalarının çok daha geniş kitleye yayılacağını düşünüyoruz. Stüdyo ve yayın için yaptığımız destek çağrısına ciddi yanıt verilmesi de bizim için sevindirici oldu. 10 kadar okurun bağışlarıyla kuruluş noktasına geldik. İsterdik ki çok daha geniş bir kitle küçük birikimleriyle katkıda bulunsun. Yazarlarımız kendi alanlarında çok iyi başarılı doyurucu yazılar yazdılar. Mümkün olduğunca bilimsel gelişmeleri izlemeye ve anlaşılır bir dille vermeye çalıştık. Nisan ayında 7 yılı geride bırakacağız, 350. sayıyı devirdik.

Bilim okuryazarlığını geliştirmeye çalışıyoruz. Yol göstericiliğe ihtiyacımız var.” Yılın müjdesi HBT TV olmalı! Yaşama geçirmek için yukarıdaki sese kulak vermek gerekiyor.

Bilimin yol göstericiliğinde, meraklarımızın peşinden giderek aydınlık ve güler yüzlü yeni bir yıl inşa etmek dileğiyle…

Müfit Akyos / [email protected]

Bu yazı HBT'nin 353. sayısında yayınlanmıştır.

Müfit Akyos