Yalnızlık başa bela

Editör ne diyor?

Yalnızlık, belki de dünyanın en kötü hissi. Bilim insanları, yalnızlığa bilim çerçevesinden bakarak bazı veriler ortaya koyuyor. Ülkeden ülkeye değişen oranlar söz konusu; Azerbaycan’da yetişkinler arasında %4,4 gibi düşük oranlarda seyreden yalnızlık hissi, Danimarka’da %20’lere yükseliyor. Gençler yetişkinlere göre daha yalnız hissediyor! Üstelik duygusal yalnızlık, bilişsel sorunlara da kapı açıyor. Dahası: Günden güne daha çok yalnızlaşıyoruz. Murat Altaş derledi.

Nilgün Özbaşaran Dede, bilim dünyasındaki son gelişmeleri bir araya getirdi: Asprin’in depresyona karşı etkisi, Çinli bilim insanlarından Alzheimer ilacı atağı, Buz adam Ötzi'nin son yolculuğu. Bu haberle birlikte Japonya’nın 2020 Olimpiyatları öncesi aldığı salgın önlemini Araştırma Gündemi’nde okuyacaksınız.

Priz sorununa akılcı çözüm, oyun meraklılarına özel fare altlığı, katlanabilir telefon ve daha nice yeni teknoloji, Tekno Vitrin köşesinde.


Doğan Kuban Hoca, bu sayıdaki yazısında Osmanlı Devleti’ni göçerlik kavramı üzerinden irdeliyor. Bu bağlamda Osmanlı Tarihi’nin yeniden yazılması gerektiğini savunuyor. Çünkü diyor, Osmanlı hanedanlığı dünyada görülmemiş özellikler, yönetim biçimleri taşıyor. Nedir bunlar ve Hocanın iddialı sözlerinin içeriği?

Bildiğiniz bütün robotları unutun!

Sabancı Üniversitesi’nde dinlediğimiz Prof. Jamie Paik, kafamızdaki klasik robot anlayışını yerle bir ediyor. Yumuşak robotlar, tıptan uzay bilimlerine kadar birçok alanda fayda sağlıyor.

Ali Akurgal, Politikbilim köşesinde birlikte düşünmeye davet ediyor. Trafik ve Araçlar başlığıyla yakın geleceğin otomobillerine ve kent trafiğine zihin açıcı bir bakış atıyor.

Bilim ve Beslenme bölümümüzde gıda ve sağlığımıza bilimin penceresinden bakmaya devam ediyoruz. Bu haftaki konumuz: 100 milyon bakterili elma. Yanlış duymadınız 100 milyon! Ve bu bakteriler, sağlığınız için çok faydalı. Nedeni, nasılı sayfamızda.

Bilim ve Beslenme demişken sağlığımıza yönelik de önemli gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Geliştirilen yeni diyabet ilacı hem diyabete hem de obeziteye iyi geliyor. Bu arada ülkemizde yaşanan ıspanak zehirlenmesi konusunda şeffaflıktan uzak gelişmeleri Prof. Dr. Çoşkun Bakar farklı açılardan değerlendiriyor.

Uzmanlık mı, çok yönlülük mü?

Seri devam ediyor! Monomat mı polimat mı? Robert Twigger’ın zihin açıcı yazısını Lara Meltem Bilikmen’in çevirisiyle sunmaya devam ediyoruz: Uzmanlık mı yoksa çok yönlülük mü?

Yüksek teknoloji savaşı devam ediyor! Bir yanda 2000-2017 yılları arasında 500 milyar doları aşan

yüksek teknoloji ihracatı yapan Çin, diğer yanda ihracat rakamları düşüşte olan ABD. Bayram Ali Eşiyok, HBT okurları için hegemonya mücadelesinin iktisadi temellerini inceledi.

Yazarımız Tanol Türkoğlu ise, Dijital Kültür köşesinde bu sefer Bitcoin’de dolandırıcılık sorununu ele alarak, sakınan göze batan çöpe işaret ediyor.

Feryal Özer’den kara deliğin hikâyesi

Ekibiyle birlikte elde ettiği kara delik fotoğrafıyla bir anda dünyanın gündemine oturan Prof. Feryal Özel’i Boğaziçi Üniversitesi’nde dinledik. Kara delik fotoğrafının hikâyesini, çalışma arkadaşımız Batuhan Sarıcan aktarıyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Arş. Gör. Özge Özkök, sosyal medya ve kimlik kavramı üzerinden sanal maske ve popüler kültüre yönelik faydalı bir okuma sunuyor. Bir de güzel bir haberimiz var: Irmak Okulları’nın robotik takımı River Robotics ilk ödülünü kazandı.

İlgiyle okunan Güncel Tıp köşesinde Mustafa Çetiner ise son dönemde fazlasıyla gündeme gelen glütensiz yaşamla ilgili düşüncelerini dile getirmek üzere Glüten Çılgınlığı yazı dizisine başlamıştı. Seri devam ediyor. Önemli bilgiler var.

Ahmet Yavuz AY Işığı’nda gündeme aldığı Mustafa Kemal’in Suriye tasavvuru yazısına devam ediyor.

Hayvanlar Dünyası’nda ise Murat Altaş yine ilgi çekici bir içerik hazırladı. Örümcek ağlarına yönelik bu ilginç yazıda örümceklerin ağlarını çürümekten nasıl koruduğunu öğreneceksiniz.

HBT, herkes için her hafta yeni, dopdolu ve anlaşılır bilim ve teknoloji içerikleri sunmaya devam ediyor.

Ülkemizin bilimin ışığıyla aydınlanması dileğiyle. İyi okumalar.

Ve gelecek Cumaya kadar bilimde ve HBT’de kalın.

***

HBT konferansları başlıyor

HBT Konferansları yeni bir ana konuyla başlıyor... 8 ay boyunca Merak’ı çok yönlü işleyeceğiz. Merak uykuda mı, yaşıyor mu, ölü mü? Dijital Hayat Merakı köreltiyor mu? Hayatın her alanını giderek kapsayan dijital dünya meraksız, sağır ve dilsiz, yaratıcılığı körelten bir toplum mu yaratıyor? Twitter Facebook ile nereye, artık her şey bize hazır mı sunulacak?

Orhan Bursalı’nın sunumuyla Prof. Cem Say, Tanol Türkoğlu ve Dr. Tevfik Uyar tartışacak.

Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle, 16 Kasım Cumartesi 17.00’de BAU Beşiktaş yerleşkesinde.