17 Şubat itibariyle koronavirüs salgını

Öne Çıkanlar Sağlık
17 Şubat itibariyle koronavirüs salgını

-Dünyada doğrulanmış vaka sayısı 71.441, hayatını kaybedenlerin sayısı 1.777. Dünyada ölenlerin sayısı SARS’tan ölenlerin sayısını geçti. Çin ana karasının dışında yaşamını yitirenlerin sayısı 5 olarak belirtildi.

-Dünya Sağlık Örgütü bu yeni koronavirüsün yol açtığı hastalığın resmi adını COVID-19 (Corona Virus Disease) olarak duyurdu.

-WHO’nun son açıklamasına göre Hubei Eyaleti’nde hasta sayısında geçen hafta büyük sıçrama yaşandı. Hubei Eyaleti Sağlık Komisyonu, rakamın bu derece ani bir yükseliş göstermesinin nedenini teşhis yönteminde yapılan ani değişikliğe bağlıyor. Bundan böyle kesin teşhisler laboratuvar testleriyle değil, klinik–tanı yöntemleriyle yeniden yapılacak. WHO ölüm oranlarında bir değişiklik olmadığını bildiriyor.


-Çin dışında 25 ülkede 447 vaka tespit edildi.

-Çin Sağlık yetkilileri 1.716 sağlık çalışanının enfeksiyon kaptığını ve 6’sının yaşamını yitirdiğini bildirdi.

-Hubei Eyaleti’nde iki üst düzey yöneticisine hasta tespitinde yavaş davrandıkları gerekçesiyle işten el çektirildi.

-Hubei Eyaleti’ndeki 5 milyon nüfuslu Xiaogan kentinde hasta sayısı Wuhan’dan sonra en yüksek sayıya ulaşmış durumda. Yetkililer kent sakinlerine evde kalmaları çağrısında bulundu. Sokağa çıkanlar gözaltına alınacak.

-Japonya, geçen Perşembe günü ölümle sonuçlanan ilk koronavirüs vakasını bildirdi. Ölen kadın hastanın Hubei Eyaleti ile bir bağlantısının olmadığı açıklandı.

-İngiliz haberalma örgütlerinin bildirdiğine göre Çin’de karantina koşullarına uymayanlar gözaltına alınıyor.

-Kuzey Kore ilgili çelişkili bilgileri değerlendiren Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu ülkede ciddi bir salgının başlamış olmasından kaygı duyduğunu açıkladı.

-İçinde 3.700 kişi bulunan Yokohama sahilinde demirli “Diamond Princess” kruz gemisinde enfekte olanların sayısı 454’e tırmandı. Aralarındaki 300’den fazla Amerikalı, uçak ile tahliye edildi; 14’ünde hastalık tespit edildi.

-Afrika’da ilk koronavirüs vakası Mısır’da tespit edildi. WHO yetkilileri virüsün yetersiz sağlık sistemlerine sahip Nijerya, Etiyopya, Sudan, Angola, Tanzanya, Gana ve Kenya’ya sıçramasından korkuyor.

-Avrupa’da ilk ölüm Fransa’da meydana geldi. Sağlık yetkilileri Çinli bir turistin cumartesi günü hayatını kaybettiğini duyurdu.

-Salgından sonra İngiltere’deki üniversitelerde Asyalı öğrencilere karşı yabancı düşmanlığını çağrıştıran ayırımcılık olayları görülüyor.

-Amerikan Alerji ve Enfeksiyon hastalıkları Enstitüsü’nden Dr. Anthony Fauci, COVID-19’a karşı aşı çalışmalarının 1. fazının 2,5 ay içinde başlayacağını duyurdu.

-Hong Kong’da tüm marketlerde tuvalet kağıdı sıkıntısı yaşanıyor. Öyle ki silahlı bir çete tuvalet kağıdı taşıyan aracı soyarak yüzlerce ruloyu gasp etmiş. Marketlerde ayrıca pirinç, makarna ve dezenfektan da bulunmuyor.

Kaynaklar:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/17/coronavirus-japan-braces-for-hundreds-more-cases-as-another-china-city-locked-down