Koronavirüs salgını havalar ısındıkça azalır mı?

Öne Çıkanlar Sağlık
Koronavirüs salgını havalar ısındıkça azalır mı?

Salgın Ortadoğu ülkelerine de sıçradı. Dünyadaki enfekte olan hasta sayısı 80.000’e dayandı. Komşumuz İran’da ölü sayısının 50’ye dayandığı belirtiliyor. WHO yetkilileri salgının “pandemi kategorisine” henüz girmediğini söylüyor.

24 Şubat 2020 tarihi itibariyle koronavirüs salgınında son gelişmeler:

-Koronavirüsün havalar ısındıkça azalacağı konusunda bir öngörüde bulunmak için erken. Amerikan Hastalık Kontrolü Merkezi’nden Dr. Nancy Messonnier, grip vakalarında olduğu gibi koronavirüsün bahar ve yaz aylarında azalıp azalmayacağı konusunda kesin bir yorumda bulunamayacaklarını, ancak diğer grip virüslerinde olduğu gibi enfeksiyon hızında azalma olacağını beklediklerini söylüyor.


-Dünyada doğrulanmış vaka sayısı 79.640, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 2.625.

-Çin’de Pazar günü doğrulanmış ölü sayısı 150 olarak belirlendi. Çin’de ilk kez parlamento oturumları ertelendi. Reuters Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Wuhan’da tecrit uygulamaları gevşetildi. Hastalık tanısı konmamış Çinli vatandaşlar kenti terk edebiliyor.

-Çin Hastalık Kontrolü Merkezi’nin bildirdiğine göre COVID-19 gripten 20 misli daha ölümcül. Merkez, ölüm oranını % 2.3 olarak belirledi. Times’ın belirttiğine göre ABD’de mevsimdel gripten ölenlerin oranı % 0.1.

-Güney Kore enfekte olan hasta sayısına 70 yeni vaka eklenerek toplam hasta sayısı 833’e ulaştı.

- El Cezire muhabiri Dorsa Jabbari’nin bildirdiğine göre İran’da ölü sayısı yalnızca Kum kentinde 50’ye ulaştı. Bir parlamento üyesinin açıklamalarına dayanan bu bilgi sağlık bakanlığı tarafından doğrulanmış değil. Jabbari, parlamento üyesinin sağlık bakanlığının resmi kayıplarla ilgili şeffaf davranmadığı konusunda kaygıları olduğunu belirtiyor.

-Türkiye, Pakistan ve Ermenistan İran ile olan sınırlarını geçici olarak kapattı. Komşu Afganistan’da bir kişide hastalık tespit edildi. Ülkede seyahat kısıtlaması gündemde.

-Kuveyt ve Bahreyn’de ilk virüs vakaları görülmeye başladı.

-İtalya’da RAI radyosunun bildirdiğine göre hastalıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 4’e ulaştı. Ülkenin kuzeyinde ortaya çıkan salgın vakaları Cuma gününden bu yana 150’ye çıktı. RAI’ye göre yetkililer yayılmayı önlemekte zorlanıyor. Ölen 4 kişinin de yaşlı ve kronik hastası olduğu bildiriliyor.

-COVID-19 solunum sisteminden havaya karışan damlacıklarla bulaşıyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma hastalığın dışkı yoluyla da bulaştığını gösteriyor.

Küresel Acil Durum ilanı

-WHO yetkilileri koronavirüs salgınını pandemi olarak (Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara epidemi verilen genel isim) isimlendirilmesinden yana değil. Ancak WHO sözcüsü Tarık Jasarevic son durumu şöyle değerlendiriyor: “Bu salgını pandemi olarak nitelendirilmek için gerekli koşullar oluşmadı. Bu salgın pandemi resmi kategoriye dahil edilemez.  Uluslararası Sağlık Tüzüğü ile bağlantılı olarak WHO bu salgını “Küresel Acil Durum” olarak ilan etti. WHO’nun acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında WHO’ya bazı yetkiler veriyor. Öncelikle dünyaya salgının ciddi bir acil durum olduğu mesajı verilmiş oluyor. Acil durum ilanı ülkeleri salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya, ayrıca salgının yayıldığı ülkelerin vatandaşlarını sağlık ve hijyen tavsiyelerine uymaya teşvik ediyor. WHO daha önce sadece 5 kez uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti: Domuz gribi, 2009 - 200 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Çocuk felci, 2014 - 2012'de neredeyse tamamen ortadan kaybolmuş olan çocuk felci (polio) vakaları, 2013'te yeniden yükselişe geçti. Zika, 2016 - Virüsün Amerika kıtasında hızla yayılmasının ardından acil durum ilan edildi. Ebola, 2014 ve 2019 - Ölümcül hastalık nedeniyle iki kez acil durum ilan edildi. İlk acil durum 2014'ün Ağustos ayından 2016'nın Mart ayına kadar sürdü. Bu süre içinde 30 binden fazla kişi salgından etkilendi, Batı Afrika'da 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ebola nedeniyle 2. acil durumsa hastalığın geçen yıl Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yeniden yayılması üzerine ilan edildi.

Derleyen: Reyhan Oksay


Kaynaklar:

https://www.theguardian.com/world/live/2020/feb/24/coronavirus-live-updates-china-wuhan-hubei-latest-news-italy-lombardy-south-korea-iran-japan-cases-infections-death-toll-outbreak-xi-jinping-update

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.livescience.com/new-china-coronavirus-faq.html

https://www.aljazeera.com/news/2020/02/cloneofchina-coronavirus-outbreak-latest-updates-200223232154013.html

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51319238